Polgárháborúban lerombolt szír szellemvárosban forgat Jackie Chan, botrány lett belőle

Visszataszítóan ízléstelennek nevezték a döntést.

Jackie Chan az executive producere annak a Kínai Kommunista Pártot éltető akciófilmnek, amelyet egy, a polgárháborúban lerombolt szír városban, al-Hajar al-Aswadban forgatnak. A forgatás híre felháborodást váltott ki a szírek körében.

A film a Home Operation (kb. Hazai hadművelet) címet viseli, Song Yinxi rendezi, és azt az esetet énekli meg, amikor 2015-ben Kína több száz kínai embert evakuált Jemenből az ottani polgárháború idején – bár az AFP úgy tudja, a forgatókönyvben Jement nem említik, egy fiktív Poman nevű országban játszódik mindez. Ez az első közös filmes projekt Kína és az Egyesült Arab Emirátusok között. Az AFP úgy tudja, a film a Kínai Kommunista Pártot állítja be hősként, főszereplői kínai diplomaták, akik bátran vállalták a golyózáport is elvtársaik kimentésének érdekében, és karcolás nélkül országuk anyahajójára is vittek mindenkit, akit terveztek. A forgatáson készült fotókon jól kivehetők a város romjai, és a jemeni stílusú ruhákba öltöztetett helyi statiszták. Feng Biao, Kína szíriai nagykövete is részt vett a forgatást megnyitó ünnepségen.

A döntés felháborodást váltott ki a szír közéletben. Fared al-Mahlool újságíró egy lapnak azt nyilatkozta, szégyen, hogy szíreknek az Aszad-rezsim, Oroszország és Irán által lerombolt otthonai között ilyen filmeket forgatnak. Charles Lister, a Közel-keleti Intézet Szíria Programjának elnöke emlékeztetett:

Ezrek, ha nem tízezrek haltak meg az Aszad-rezsim, majd az ISIS keze alatt al-Hajar al-Aswad városában. Ebből pénzt csinálni, egy filmmel, ami Kínát, és a szír ügyekbe avatkozásukat élteti, visszataszítóan ízléstelen.

Al-Hajar al-Aswad Damaszkusztól négy kilométerre délre található. 2012-ben, a szíriai polgárháború kezdetén kormányellenes lázadók kezén volt a város, ám 2015-ben a környező régiót nagyrészt az Iszlám Állam vonta a befolyása alá. Három évnyi harc után aztán, palesztin milíciák és orosz légitámadások segítségével a környék a kormányerők kezére került. A konfliktus során Kína diplomáciai támogatást nyújtott Bassár el-Aszad szír elnöknek.

Jackie Chan a Kínai Kommunista Párt régi támogatója, 2009-ben egy konferencián azt mondta üzletembereknek, hogy egyre inkább úgy hiszi, hogy ők, kínaiak igénylik, hogy kontrollálják őket, mert ha nem így történik, akkor csak azt teszik, amit akarnak.