A besúgók nem hallgattak le, nem követtek, nem figyeltek

Egy játékfimtől nem elvárható, hogy visszaadja pontosan azt, ami történt, az azonban igen, hogy legalább olyan eseményeket mutasson be, amik megtörténhettek volna – mondja Hodosán Róza szociológus, a 1980-as évek demokratikus ellenzékének meghatározó alakja, akit annyira felbosszantott A besúgó című HBO-sorozat első része, hogy a többire nem is kíváncsi.

Jók a díszletek és a jelmezek – a történelmi hitelesség szempontjából mindössze ennyit lehet A besúgó című, az HBO-n futó magyar sorozat javára írni, hangzott el Veiszer Alinda online műsorának eheti epizódjában, melynek vendégei Hodosán Róza szociológus, és Rainer M. János történész voltak – írja a Telex.

A besúgóban minden olyan, ami nem történhetett meg

– mondja Hodosán.

Az ellenzéknek például nem volt mozgalmi jellege és soha nem volt „bulizó, vezérekből álló, KISZ-esekkel bratyizó” társaság. Az állambiztonság pedig nem zsarolt embereket a beteg testvérük gyógyszereivel. Hodosán a saját példáját említi: asztmában szenvedett, és a legdrágább angol gyógyszert kapta, annak ellenére, hogy köztudottan ellenzéki volt.

Rainer M. János többek között elmondja, hogy a valódi besúgók arról írtak jelentéseket, vagy adtak szóbeli tájékoztatást, amit a hétköznapi életük során tapasztaltak, de nem végeztek megfigyeléseket, nem bujkáltak bokrokban, nem vettek magnóra beszélgetéseket, ez a profik feladata volt.

Bár sokakat zsarolt meg az állambiztonság, a valódi besúgók jelentős részét nem így, hanem meggyőzéssel szervezték be és mindig lehetett nemet is mondani.

Kapcsolódó
A besúgó: az új HBO-sorozat úgy beszél a Kádár-korról, hogy nem lehet nem a mai országra gondolni közben
Az Aranyélet után itt az új magyar HBO-sorozat, amely ráadásul teljes egészében saját alkotás.

Ha kíváncsi a teljes beszélgetésre, és arra, hogy a Veiszer Alinda vendégei szerint mennyire veszélyes egy ilyen sorozat vagy film a történelmi emlékezetre, ide kattintva, előfizetésért cserébe nézheti meg a műsort. A sorozatról írott kritikánk pedig itt olvasható.