Fővárosi védettséget kapott egy sor modern társasház, villa, és a Dob utcai trafóház

A XIX. század vége, illetve a Kádár-kor dereka közt született épületek közül idén már több mint százra terjesztették ki a védelmet.

Az év elején Budapest vezetése úgy döntött, hogy a modern épített örökség az elmúlt évekre jellemző pusztítása, vagy gyökeres átépítése miatt legfőbb ideje fővárosi védelem alá helyezni azokat az épületeket, amik megmaradása a közeljövőben nem biztosított, vagy arcuk különböző munkálatok miatt gyökeresen átalakulhat.

Február végére el is készült az első lista, aminek elemei megkapták ezt a státuszt – köztük a Várnegyed 1945 utáni beépítései, a Déli pályaudvar, valamint az elmúlt közel száz év tucatnyi színvonalas lakóháza –, április 13-án pedig egy újabb sornyi épület került a Főváros Közgyűlés elé, ami zöld utat engedett nekik a védetté válás felé.

Ennek hírét Karácsony Gergely főpolgármester hétfői bejegyzésében osztotta meg, majd hozzátette: a húsvéti hosszú hétvégéig bezárólag így

2022-ban már több mint száz épületre terjesztették ki a védelmet.

A városvezető posztjában arról írt, hogy a listában „bő 120, és alig 50” éves házak is vannak, mert

ahelyett, hogy önkényesen kiválasztanának egy-egy korszakot, a város valódi történetét, valódi múltját kívánják megvédeni.

Az április 13-i ülés napirendje sajnos még nem elérhető a főváros vonatkozó oldalán, a 8-án leadott, a védettségi ajánlásokat hosszú indoklásokkal is ellátó előterjesztés azonban magában foglalja a teljes listát, aminek a Közgyűlés vélhetően minden pontját elfogadta.

Ezek közül szedtük most pontokba a legfontosabbakat:

Vincze Miklós / 24.hu – A Branyiszkó út 34. az utca felé mutatott arca.
Google Street View
Google Street View – A Zsemlye utca 2/A-6.
MTVA Bizományosi / Róka László
Vincze Miklós / 24.hu – A XII. Hajnóczy József utca 4. homlokzata
Globetrotter19 / WIkimedia Commons – A BNV egykori protokoll-étterme

Az előterjesztés a listát magában foglaló oldalai itt külön is böngészhetők: