Ilyen lesz a jövő nyárra megújuló Aquincumi Múzeum új arca

A tervek újabb részletei váltak publikussá.

A Budapest-szerte kézzelfogható római örökség legfontosabb bemutatóhelye, a BTM Aquincumi Múzeum, a Magyar Turisztikai Ügynökség, illetve a III. kerületi önkormányzat együttműködéséből, az EU 385,13 millió forintos támogatásával Óbuda 2023 nyarától egészen másként mutatja majd be a két évezredes örökségét – derült ki egy hónappal ezelőtt.

A négy helyszínen megvalósuló, a múzeum Szentendrei úti kerítésének korszerűsítését, egy új állandó kiállítás létrehozását, továbbá interaktív, tájékoztató élményelemek a kerületben lévő emlékek melletti elhelyezését is magában foglaló projektről most további részletek derültek ki, sőt, néhány látványterv is elérhetővé vált.

A PestBuda cikke szerint a fejlesztés alapötlete 2014-ben pattant ki a BME Építőművészeti Doktor Iskola hallgatóinak fejéből, a Francsicsné Szántay Zsófia, Francsics László, illetve Páricsy Zoltán jegyezte kiviteli terveknek azonban egészen mostanáig kellett várni arra, hogy valósággá válhassanak.

A lap a múzeum igazgatóját, Láng Orsolyát is megszólaltatta, aki néhány, eddig nem ismert részletet is elárult. Ezek közül a legfontosabbak:

A múzeum hivatalos honlapján látható látványterveket nézve a fejlesztés jócskán növeli majd a terület vonzerejét, az okoseszközöket érintő fejlesztés pedig nyilvánvalóan a legfiatalabbakat célozza majd meg:

Aquincumi Múzeum - A megújuló főbejárat arca
Aquincumi Múzeum
Aquincumi Múzeum
Aquincumi Múzeum - A terület távolnézeti képe
Aquincumi Múzeum - Az egykori kapu az applikáción keresztül látható, bejárható arca

A jövő nyáron véget érő munkák valóra váltása a múzeum működését nem érinti, így az továbbra is folyamatosan működik majd.