Herendi Gábor: Évek óta nem tudok labdába rúgni a magyar filmgyártásban

Úgy érezte, nem maradhat csöndben.

Herendi Gábort az RTL Klub Reggeli című műsorában kérdezték arról, milyen érzés, hogy korábbi sikerfilmjei ellenére hoszú ideje nem jut lehetőséghez az állami támogatási rendszerben. A Valami Amerika-trilógia, a Kincsem és a Toxikoma rendezője elmondta, hogy igyekszik alkalmazkodni a helyzethez, reklámfilmeket forgat, illetve tavaly leforgatta saját pénzből a régóta tervezett, Bűnös város című szatírát, miután észrevette, hogy évek óta nem tud labdába rúgni a magyar filmgyártásban.

Kapcsolódó
Kijött Herendi Gábor Bűnös városa, és minden jelenetével a NER-t ekézi
A Valami Amerika hősei annak idején egy filmre gründoltak pénzt. Ez volt a Bűnos város, ami immár nem csak a Valami Amerika világában, hanem a valóságban is létezik, és minden egyes képkockája egy közéleti botrányra reagál.

Mint mondja, a fél órás rövidfilmet a saját egészsége megőrzése miatt tartotta fontosnak elkészíteni.

Valahol le kellett vezetnem az indulatokat. Azt gondoltam, hogy nem maradhatok csöndben egy ilyen helyzetben. És mihez értek? A filmkészítéshez, talán még inkább a humoros megközelítéshez, és úgy éreztem, hogy ez egy jó válaszlehetőség. Egy picit az Elk*rtuk film létrejötte is inspirált arra, hogy csináljunk egy hasonló tematikájú filmet, persze töredékéből anyagilag

– mondta a rendező, hozzátéve, hogy nem jól érintik az olyan hírek, mikor a saját mellőzöttsége mellett azt látja, hogy 4,5 milliárdnyi közpénzt ítéltek meg a Rákay Philip nevével fémjelzett Petőfi-filmre.

Azt látom, hogy van egyfajta tendencia, és a filmgyártásban olyanok fognak dolgozni, akik eddig nem nagyon rúgtak labdába. Nézzük meg, hogy mit csinálnak.

Herendi szerint nem az ő érzései iránt kellene érdeklődni, hanem azokat kéne kérdezni, akik úgy érzik, hogy nincs helye a magyar filmgyártásban. A rendezővel készült őszi interjúnkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Herendi Gábor: Eddig csendben maradtam, mert szerettem volna még filmet csinálni
Bár a legnézettebb magyar filmek közül ötöt ő jegyez, évek óta nem jut állami filmtámogatáshoz Herendi Gábor, aki tehetetlenségét a közelmúlt közéleti botrányait kifigurázó politikai szatírába csatornázta. Interjú.