Betiltották a bőrkabátokat egy észak-koreai városban

Kim Dzsongun is azt hord, így tiszteletlen, aki ugyanezt teszi.

Észak-Koreában valóssággá vált a divatrendőrség intézménye, hiszen a Phjongszongban járőröző rendőrök mindenkitől elkobozzák a hosszú bőrkabátokat – olvasható a Radio Free Asia anyagában.

A furcsa döntés okáért két évnyire kell visszapillantanunk a múltba: 2019-ben a koreai háború következményeként kettészakadt ország északi felét vezető Kim Dzsongun ugyanis egy ilyen ruhadarabban tűnt fel a tévéképernyőkön, ez pedig valódi divatlázat indított el.

Előbb a felső tízezer vásárolt magának Kínából származó, valódi bőrből készült kabátokat, majd elárasztották az országot az egyre olcsóbb műbőr darabok, így rövidesen minden egyes piacon feltűntek a megfizethetőbb példányok, amiket főleg a fiatal férfiak vásároltak.

Mindez azonban még nem jelenti a történet csúcspontját, hiszen idén januárban, a Nyolcadik Pártkongresszus apropóján rendezett katonai parádén a teljes északi vezetés bőrkabátot viselt – köztük Dzsongun húga, a sokak által testvére lehetséges utódjának tekintett Kim Jodzsong is, akinek köszönhetően a ruhadarab

az erős nők szimbólumává emelkedett.

Az északi ruhakészítők ezután ugrottak rá a lehetőségre, idén szeptembertől pedig egyre nagyobb számban kezdték gyártani a saját, olcsó másolataikat, amiket a Phjongszongban élők is nagy számban vásároltak.

A város rendőrsége néhány nappal ezelőtt azonban közbelépett, és az utcán nem egyszerűen csak levetetik az emberekről a vezetővel szembeni tisztelet hiányának jeleként értelmezett kabátot, de el is kobozzák azokat, annak ellenére, hogy az embereknek a műbőr darabokért közel két évnyi átlagbérüket, az igaziakért pedig kétszer magasabb árat kellett fizetniük.

A cikk szerint az intézkedést egyelőre még csak ebben az egy városban vezették be, de nem tűnik kizártnak, hogy az új szabályt az ország más részeire is kiterjesztik majd.