Egy francia műgyűjtő önként visszaadott egy lopott műkincset az eredeti lelőhelyének

Az oszloptöredéket, amely egy ragadozómadár álarcát viselő 8. századi maja uralkodót ábrázol, hétfőn adták át Párizsban Guatemala franciaországi nagykövetének.

Az oszloptöredéket, amely egy ragadozómadár álarcát viselő 8. századi maja uralkodót ábrázol, hétfőn adták át Párizsban Guatemala franciaországi nagykövetének. Az 1300 éves régiség az 1960-as években tűnt el Piedras Negras híres guatemalai maja romvárosból. A műkincs 2019-ben bukkant fel Párizsban, amikor árverést tartottak Jean Aurance néhai műgyűjtő hagyatékából. Guatemala követelésére a sztélédarabot visszavonták az árverésről, majd az UNESCO közvetítésével tárgyalások kezdődtek Guatemala, Franciaország és az özvegy, Manichak Aurance (a fenti képen jobbra) között. A régészek a 19. század végén helyszíni fotót készítettek, így Guatemala bizonyítani tudta, hogy a faragványt a kifosztott Piedas Negrasból lopták el, írja az MTI.

Az örökös végül úgy döntött, hogy a guatemalaiaknak becses régészeti leletet önként visszaszolgáltatja a közép-amerikai országnak. Manichak Aurance azt mondta, hogy a töredéket az 1960-as években vásárolták a férjével egy párizsi műkereskedőtől, és fogalmuk sem volt arról, hogy lopott műkincsről van szó. A maja sztélétöredék visszaadása azt jelzi, hogy a fosztogatásból származó ősi kulturális javak visszaadásának irányába tolódik el a nemzetközi környezet – mondta a hétfői párizsi ceremónián Audrey Azoulay, az UNESCO főtitkára (a képen balra). A hazájához visszakerült töredéket a guatemalaivárosi Nemzeti Régészeti és Néprajzi Múzeumban állítják ki. A faragványon látható király – az utolsó maja uralkodódinasztia egyik tagja – 729-ben lépett trónra.

Dominique Michelet, a maja kultúra szakértője szerint a töredék nemcsak szobrászati remekmű, hanem fontos történelmi dokumentum is, amely információkkal szolgál az 1300 évvel ezelőtti történésekről. Franciso R. Gross Hernandez guatemalai nagykövet (a képen középen) megköszönte az UNESCO-nak a közvetítést, de hangsúlyozta, hogy sok még a tennivaló, mert Guatemala eddig mindössze öt százalékát kapta vissza a visszakövetelt műkincseknek.