Lovasi: Nehéz feldolgozni, hogy mit csináltam másokkal

A zenésznek máig rémálmai vannak az általa okozott balesetről.

„Az ütközés előtti századmásodpercben fogtam fel, hogy mi történik majd, de akkor már nem tudtam mit csinálni. Sokkot kaptam, pánikoltam, amikor kiszálltam és láttam, hogy a másik autó sofőrje elájult, nagyon megijedtem. Azt kérdeztem magamtól, hogy te jó ég, mit csináltam? Nem értettem, hogy okozhattam én a balesetet” – nyilatkozta a Blikknek Lovasi András a két évvel ezelőtti autóbalesetéről.

Pár nappal később visszament a helyszínre, hogy megértse, mi történt, végül a rendőrségen megmutatták neki a térfigyelő kamera felvételeit, akkor lett tiszta, hol hibázott. „Rutinból vezettem, megosztott volt a figyelmem, és nem mértem fel, hogy mennyire veszélyes ez a kereszteződés”. A Kossuth-díjas zenész hozzátette, éppen átépítés volt a környéken, amelyet nem ismert, és félreértelmezte, hogy kire vonatkozik a piros lámpa, de nem akar mentegetőzni, tudja, hogy ő a hibás.

A másik autóban két rendőr ült, egy nő könnyebben, egy férfi súlyosan megsérült, eltört a kulcscsontja és több foga is kitört. Lovasi mindkettőjüket megkereste, a nő elfogadta a bocsánatkérését, a férfival is többször beszélt telefonon, szeretett volna találkozni vele, és bár először belement, később megkérte, hogy ne keresse többet.

„Nehéz feldolgozni, hogy mit csináltam másokkal. Bűntudatom, lelkiismeret-furdalásom van, de azt gondolom, hogy ez a legkevesebb. Máig vannak rémálmaim a balesetről. Újra átélem, ahogy nyílik a légzsák, ahogy száll belőle a por, szinte hallom a csörömpölést, a törést, szóval lassan dolgozza fel az ember, ha ilyen történik vele.”

Lovasira a bíróság 225 ezer forint pénzbüntetést szabott, valamint egy évre bevonták a jogosítványát, amit a zenész el is fogadott. A múlt héten azonban ügyészség új eljárás lefolytatását kérte a bíróságtól, mert időközben egy orvos szakértői vélemény szerint a másik autó sofőre maradandó fogyatékosságot szenvedett.

„Nem örültem, de benne volt a pakliban. Utólag is sajnálom, hogy nem tudtunk mediációs eljárás keretein belül megegyezni, mert én szerettem volna segíteni. Talán mindenki jobban járt volna, ha kifizetem a kártérítést. Isteni sugallatra tavaly eladtam a pécsi házunkat, abból kártalaníthattam volna a sérülteket” – mondta Lovasi.