Magyar színészt jelölnek kulturális államtitkárnak Romániában

Kulturális államtitkári pozícióra jelölte az RMDSZ Demeter András István színművészt, egykori temesvári színházigazgatót.

Kulturális államtitkári pozícióra jelölte az RMDSZ Demeter András István színművészt, egykori temesvári színházigazgatót – írja a Filmtett. Az 51 éves Demeter András István a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen végzett 1993-ban, majd 2005-ig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója volt, 2005-ben került a kulturális minisztériumba, és 2007–2009-ben már volt egyszer kulturális államtitkár. 2010 óta a román közszolgálati rádió vezetőtanácsi tagja, majd az intézmény elnök-vezérigazgatója volt, 2014 óta pedig a közszolgálati televízió gyártási részlegének vezetője.

Színpadi szerepein kívül Demeter több filmben is játszott. 2015-ben érdekösszefonódással vádolták meg, az ügy folyományaképpen tavaly nyáron három évre eltiltották mindenféle a köztisztviselői pozíció betöltésétől. A döntést megfellebbezte, az ügy jelenleg a bukaresti fellebbviteli bíróság döntésére vár – írja a Filmtett.ro.