A nénik nyitott ablaknál aludtak, olyan szépen énekeltünk

Vidám dallamok egy nyárról, amikor még együtt lehettünk. Az UbikTúra indulójához készített klip nálunk látható először.

Az UbikTúra egy egészen különleges kis buborékvilág. Egy zempléni aprócska, alig 200 fős zsákfaluban, Pusztafalun gyűlnek össze a táborozni vágyók, ahol műhelymunkák, közös alkotási folyamatok veszik kezdetüket, 2019-ben például olyan neves zenészek részvételével, mint Ferenczi György, Oláh József (Parno Graszt) és a Bohemian Betyars. Így született meg egyedülálló módon az UbikTúra himnusza is, amiben így több, mint 15 zenész vett részt. A közösen megírt és elénekelt dal klipje a 24.hu-n látható először.

Az UbikTúra a szintén különleges UbikEklektik univerzum része, ahogy a szervezők mondják, „egy csúszkáló valóságokon átívelő együttállás, ahol a különböző törzsek keresik az alkotás közös pontjait”. A tábor a vidéki és a budapesti kultúra találkozási pontja, egy valóban falusi hangulatú, a helyi lakosságnak is befogadható keresztmetszet. Palágyi Máté, a Bohemian Betyars egyik frontembere és az UbikTúra szervezője erről így mesél:

„Két éve az első megkeresésünk éppen a falu polgármesterétől jött, aki azt ajánlotta, hogy ha felépítünk egy kilátót a főtéren, akkor ő támogatja a hétvégi táncházat. Több se kellett nekünk, azóta a falu büszkesége az Iránytű elnevezésű pihenő a főtéren, később pedig már közös vonatúttal és kirándulásokkal fűszereztük a receptet. Második alkalommal már vártak minket, nem sok minden történik egy ilyen zsákfaluban, és örülnek a helyiek, hogy népzenét hallhatnak. Idén az utolsó estén, már együtt énekeltünk, táncoltunk a helyi nénikkel és másnap mondták, hogy éjszaka nyitott ablaknál aludtak, mert olyan szépen énekeltünk. Az első perctől fogva törekedtünk a jó kapcsolat kialakítására a faluval, ezért minden évben tartottunk egy komolyabb hangvételű templomi koncertet, illetve az esti táncházat mindig ingyenesre hirdettük.”

A szervezők közleménye szerint a Stilórobbanás című dal varázsát az adja, hogy a dalszöveghez a tábor minden lakója hozzátett. A három nap alatt több mint ötven versszakot írtak közösen, ebből választottak ki végül négyet. Az első sor mindig egy helyi népdal volt, majd aki hozzáírt egy sort, balra adta tovább a papírt, hogy a következő folytassa. Később stúdiókörülmények között is rögzítették a dalt, a klipet pedig a táborozók telefonos videóiból vágták össze.

A tervek szerint az UbikTúrát 2021. július 30. és augusztus 3. között ismétlik majd meg a Kaláka egyik alapítója, Gryllus Dániel iránymutatásával.