Orbán főtanácsadója kiállt az SZFE hallgatói mellett

Hegedüs Zsuzsa szerint az autonómia nemcsak prioritás, hanem az ország legalapvetőbb érdeke.

Hegedüs Zsuzsa, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsaadója az SZFE egyik oktatóján keresztül üzente meg a hallgatóknak, hogy a diákokkal van az egyetem autonómiájáért folytatott küzdelemben – írja a 444. Hegedüs a portálnak nyilatkozott is, azt mondta, hogy szerinte a patthelyzet megoldása érdekében a kormánynak le kellene ülnie tárgyalni az egyetem oktatóival és hallgatóival.

Ahogy minden tudománnyal foglalkozó ember számára a SZFE hallgatóinak és tanárainak követelése, az akadémiai intézetek autonómiájához hasonlóan nem egyszerűen létkérdés, hanem a legfontosabb feltétele annak, hogy az adott ország ne szoruljon a tudás alapú globális világrendszer perifériájára. Más szóval, mint minden e téren dolgozó kutató, és felsőoktatási aktor számára az autonómia nemcsak abszolút prioritás, hanem az ország legalapvetőbb érdeke.

– nyilatkozta Hegedüs.

A szociológus szerint a megoldási folyamat első lépése mindig a dialógus kiprovokálása, „aminek feltételeit az SZFE hallgatói és oktatói által indított akció példaértékűen a maga részéről meg is tett”. Hegedüs úgy látja, hogy jelen pillanatban a probléma abból adódik, hogy a kormány képviseletében még senki nem vállalta, hogy leül velük tárgyalni.

Hegedüs Zsuzsa az SZFE október 23-i tüntetéséről a 444-nek azt mondta, őszintén reméli, hogy ezzel el tudják érni, hogy a kormány tárgyaljon velük. A miniszterelnök főtanácsadója a tüntetésre viszont nem megy el:

eszembe se jutott, hogy akár a jelenlétemmel, egy kicsit is elvegyek a SZFE hallgatói és oktatási közössége által indított akció érdemeiből.

Arra a kérdésre, hogy véleményét megosztotta-e Orbán Viktorral is, Hegedüs azt válaszolta, hogy:

a Miniszterelnököt kell megkérdezni, de a 2004 óta tartó aktív együttműködésünk és barátságunk eredményeként kevés olyan téma van, amiről a Miniszterelnök nem ismeri a hozzáállásomat.

kiemelt kép: MTI Fotó: Komka Péter