Színházi előadásokból készülnek filmek az NFI támogatásával

Tizenhat színházi előadást visznek filmre.

Közös projektek valósulhatnak meg színházak és filmgyártók között, melyek végén tizenhat színházi előadásból készül film az NFI Televíziós Döntőbizottsága legutóbbi döntésének értelmében. A támogatottak között van hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház, a cél pedig a színház és a film határterületein mozgó „crossover” művek létrehozása, ezzel a két terület alkotóinak és szakembereinek munkalehetőség biztosítása, végső soron a kulturális szektor fellendítése.

Így készülhet film a Győri Nemzeti Színház a Kék kék kék című tragikomédiából, az Aradi Kamaraszínház a Magyar Golgota című drámából, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a Csoportterápia címmel futó vígjátékából, a pécsi Bóbita Bábszínház az #apa#anya#én című darabjából, míg a kaposvári Csiky Gergely Színház a Korai menyegző című produkciójából. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Ítélet és kegyelem címen készülő produkciója a 48-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy epizódot, a Móricz Zsigmond Színház alkotócsapata Lélekpark címmel forgat vígjáték elemekkel tarkított krimit egy nyomozásról, amely váratlan fordulatot vesz a Nyíregyházi Állatparkban. A fővárosi színházak közül a Karinthy Színház, a Nemzeti Színház, az Operaház, az Operettszínház, az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Thália Színház, a Vígszínház és a Kolibri Színház alkotócsapata vághat bele az együttműködésbe.

Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos szerint

a koronavírusjárvány következményeinek enyhítése érdekében fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat, beleértve a szakembergárdát is.

Az új pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak. A résztvevő filmgyártók vállalták, hogy tevékenységüket nonprofit jelleggel végzik és fiatal producereiknek adnak lehetőséget.

Kiemelt képünkön a Győri Nemzeti Színház, fotó: HAP Galéria / Modern Győr