Meghalt Helen Reddy, az I Am Woman előadója

Az ausztrál énekesnő 78 éves volt, demenciában szenvedett.

Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk elhunyt szeptember 29 délutánján Los Angelesben. Csodálatos anya és nagymama volt és igazi nő. Megszakad a szívünk, de annak tudata vigasztal minket, hogy a hangja örökké élni fog

– olvasható a kedden meghalt Helen Reddy gyermekeinek – Traci és Jordan – közleményében. Az ausztrál születésű Reddyt egyszer „a háziasszony-rock királynőjének” titulálta Alice Cooper, de a Guardian jellemzése szerint a dalai megragadták a dühét a 60-as években és a feminizmus második hullámán felnőtt nők generációjának. Leghíresebb száma, az 1972-es I Am Woman, amelyért nemcsak Grammyt kapott (első ausztrál énekesnőként), de feminista himnusszá is vált. 1973-74-ben ő volt a világ egyik legkeresettebb énekesnője, akinek a számai többször a toplisták élén kötöttek ki. Karrierje során több mint 25 millió lemezt adott el csak az Egyesült Államokban.

2015-ben demenciát diagnosztizáltak nála, utolsó éveit egy Los Angeles-i, szórakoztatóipari dolgozók számára kialakított otthonban töltötte.

Kiemelt kép: Emma McIntyre/Getty Images/AFP