Stohl András: Jelzésértékű, hogy két ekkora mester már nem vállalja az oktatást az Színművészetin

Stohl két egykori színművészetis mesteréről írt, és csak sajnálni tudja, hogy akik bírálják őket, azokat nem tanította egyikük sem.

Stohl András nem túl gyakran nyilvánul meg politikai kérdésekben, ám a Színművészeti Egyetem körül folyó propagandabotrányról, melyben Székely Gábornak is nekiment a kormánymédia, ő is írt néhány keresetlen szót. Minthogy neki annak idején épp a Színművészeti új kuratóriumának megalakulásakor elsőként felmondott Zsámbéki Gábor és Székely Gábor volt az osztályfőnöke, így elég jól ismeri a két szakembert, és, mint írja, amit meg lehet tanulni a szakmából, azt tőlük tanulta, Székelynél tisztességesebb, odaadóbb tanárt pedig nem ismer.

Szinte már a puritánságig menően csak a színésznevelés, az elemzés, a pályára segítés, a helyes útra terelés foglalkoztatta

– írja, hozzátéve, hogy óriási szerencsének tartja, hogy Székely és Zsámbéki volt a mestere.

Csak annyit szeretnék mondani, hogy sajnálom. Sajnálom, hogy azok, akik bírálják soha nem lehettek ennek a két embernek a tanítványai, mert ha ebben a kegyben részesülhettek volna, akkor tudnák, hogy sosem egy az igazság és az ember nagyszerű. Azt is tőlük tanultam, hogy a kultúra nem politikai ügy. (…) Azt hiszem az pedig erősen jelzés értékű, hogy két ilyen MESTER már nem vállalja az oktatást a Színház – és Filmművészeti Egyetemen

– írja Stohl, Székely Gábort idézve utolsó soraival, miszerint az őt bántók kérjenek bocsánatot vagy szégyelljék magukat.

Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás