Van felesleges egymillió dollárja? Öné lehet Kurt Cobain legendás gitárja

Az Unplugged in New York koncerten játszott rajta.

Akár egymillió dollárt is adhatnak majd egy júniusi árverésen Kurt Cobain gitárjáért, amelyen a legendás MTV Unplugged koncerten is játszott, alig négy hónappal halála előtt. A hangszer egy 1959-es Martin D-18E típusú gitár, amelyhez jár ütött-kopott tokja is, benne egy velúrbőr kis táskával. A Nirvana frontembere állítólag abban tárolta a heroint.

És azt tudtad, hogy Kurt Cobain megjósolta Trump eljövetelét?
Valójában nem tett ilyet, ez csak városi legenda. Kurt Cobain ma lenne 50 éves – ha ’94-es halálával nem lép be a 27-esek klubjába. Retrospektív.

Darren Julien, a Julien’s Auctions amerikai aukciósház vezetője szerint a gitár

kiérdemelte méltó helyét a történelemben, hiszen a hangszeren a rockzene egyik legnagyobb zenésze és ikonja játszott minden idők egyik legnagyobb és legemlékezetesebb élő fellépésén.

Hozzátette, az egymillió dollár csak egy kiinduló árbecslés.

Fotó: Handout / Julien’s Auctions / AFP

Az 1993-as koncertről készült Nirvana-album, az MTV Unplugged in New York olyan dalok akusztikus verzióját tartalmazza, mind az About a Girl, az Apologies és David Bowie The Man Who Sold the World című dalának feldolgozása. Cobain 1994 áprilisában bekövetkezett halála után adták ki, Grammy-díjat is kapott. A gitárt május 15-től kiállítják a londoni Piccadilly Circusnél lévő Hard Rock Caféban, majd az aukciósház galériájában lesz látható Beverly Hillsben június 15. és 19. között. Az árverés június 19-20-án lesz, és Kurt Cobain más tárgyait is eladásra kínálják majd, köztük az In Utero című 1994-es turnéján használt Fender Stratocastert, mely 60-80 ezer dollárért kelhet el, míg a Heart-shaped Box című dal videoklipjében viselt ezüst laméing 10-20 ezer dollárt is érhet új tulajdonosának. A tárgyak a családhoz közel álló vagy egykor Cobainnel együtt dolgozó személyektől származnak.

A gitárért valaha fizetett legnagyobb összeg 2019 júniusából származik, amikor a Pink Floyd zenésze, David Gilmour hangszeréért, egy fekete Fender Stratocasterért 3,9 millió dollárt fizettek egy New York-i aukción.

Kiemelt kép: DCG Records