Litkai Gergely: Az lesz a kérdés, hogy az ember színészkedik vagy WOLT-futár

A humorista szerint nincs olyan iparág, ami egy ilyen sokkot érintetlenül túlél.

Hogyan tovább? címmel indult el Kadarkai Endre új, a Youtube-on futó műsora, melyben a koronavírusról, a válság utáni világról és a hétköznapi változásokról beszélget vendégeivel. A legújabb részben Litkai Gergely humorista volt a műsorvezető vendége, aki többek között arról beszélt, hogy mennyi embernek kell majd új szakma után néznie az előadóiparban.

Nem az lesz a probléma, hogy valakinek, aki eddig csak színvonalas kortárs drámákban, a legjobb rendezők keze alatt játszott, hirtelen K-kategóriás musicaleket kell majd előadnia, inkább arról van szó, hogy nem lesz munka. Mindenki racionalizálni fog, valószínűleg csökkennek az előadásszámok is eleinte, tehát itt nem az lesz a probléma, hogy olyan kompromisszumot kell hoznia valakinek, hogy Moliére-t játszik a Nyomorultak musicalverziójában egy kórustagot – bár az is egy remekmű valószínűleg –, hanem az lesz a kérdés, hogy az ember színészkedik, vagy WOLT-futár. Vagy színészkedik, vagy jógaoktató

– mondta Litkai.

A humorista szerint nincs olyan iparág, ami egy ilyen sokkot érintetlenül túlél, mert egy olyan súlyos gazdasági problémáról van szó, ami szerinte biztos nyomot fog hagyni, még egy ilyen erős állami finanszírozással rendelkező szektorban is. Emiatt nagyon sok ember fog arra kényszerülni, hogy más megélhetés, vagy legalábbis kiegészítő megélhetés után nézzen, mondta.

Én mindig azt javasoltam, hogyha valaki kompromisszumot akar kötni ilyen szempontból, akkor ne a művészet rovására kössön kompromisszumot. Tehát ha valamit nem szeret csinálni a színpadon, akkor válasszon hozzá valamilyen másik megélhetést vagy valamilyen más jövedelemforrást, és akkor nem kell a színpadon kompromisszumot kötnie

– fogalmazott, majd hozzátette, szerinte a sikert sokkal jobban megbecsüli és élvezi az ember, hogyha vannak olyan hétköznapjai, amikor küzdenie kell.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu