A János vitézből lehet, de a móri bankrablásból biztos nem lesz film

A Nemzeti Filmintézet januári illetve tavaly decemberi döntései is nyilvánosak.

Kelet-magyarországi szociodráma, valamint Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készülő sci-fi animáció gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet. Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmje, a Larry gyártására a Filmszakmai Döntőbizottság 169,2 millió forint gyártási támogatást szavazott meg. A történet főszereplője a 22 éves, pásztorként dolgozó Ádám, aki súlyos dadogása miatt a társadalomtól elszigetelve él Borsodban. A dadogás viszont azonban megszűnik, ha a fiú dühvel rappel, mellyel egyre nagyobb népszerűséget szerez a YouTube-on. A film vezető producere Muhi András, producere Ferenczy Gábor, operatőre pedig Hartung Dávid (Guerilla). A 22 napos forgatás júniusban kezdődik.

216 millió forint gyártási támogatást kapott Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta magyar-szlovák koprodukcióban készülő első mozifilmje. A Műanyag égbolt című sci-fi animáció egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki. A film főszereplői Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia, akik a többi színésszel együtt nem csupán hangjukat adják a filmhez, hanem egy speciális animációs technika használatával maguk is megjelennek benne.

A forgatókönyvek közül 4 millió forinttal támogatja a bizottság a János vitéz forgatókönyv-fejlesztését: a filmet Köbli Norbert forgatókönyve alapján Bergendy Péter rendezi, a producere Lajos Tamás lesz, akinek egy másik projektje is sínen van: decemberben fogadták el a Két életem, két halálom című film forgatókönyvének első változatát. Ennek rendezője még nincs, a forgatókönyvírója Gesztesi Máté.

Nem támogatta viszont a Filmszakmai Döntőbizottság a Muhi András producerhez köthető, móri bankrablásról szóló A móri ügy című filmet, illetve a forgatókönyv-fejlesztési pályázatok közül is elutasított összesen hat filmtervet, köztük Jeles András …És nem árva című filmjét is. Elutasítottak még kettőt a korábban támogatott történelmi filmtervek közül: a Cs. Nagy Sándor forgatókönyvén alapuló Láthatatlanokat, melynek témája az 1956-os forradalom leverése után a szabadságért a Mecsekben harcot folytató forradalmárok küzdelme, illetve a Vészits Andrea forgatókönyvén alapuló A halhatatlan kapitányt, mely egy, a Bem seregében a halott férje helyett harcoló nőről szól.

A Vajna-korszakban beadott pályázatokat bírálnak el az új Filmalapnál
Az eddigi döntésekből még nem látszik, lesz-e kultúrharcos hevület.

Az Andy Vajna halála után teljesen lecserélődött Filmszakmai Döntőbizottság eddigi döntéseiről itt írtunk.

Kiemelt kép: Műanyag égbolt