Nagy Zsolt: Ennek a rendszernek is megvannak az áldozatai

Szerinte ugyanazt csinálta a kommunizmus és a nácizmus is, mint amit a jelenlegi rendszer.

Nagy Zsolt a csütörtökön debütáló Drakulics elvtárs című film apropóján adott interjút a hvg.hu-nak, mely a szocialista Magyarországon játszódik, némi rendszerkritikával a történetben. A színész az egyik főszerepet, Fábián elvtársat alakítja, aki több hasonlóságot is mutat a vámpírokkal. Arra a kérdésre, hogy ki a nagyobb vérszívó, a rendszer vagy a vámpír, Nagy Zsolt elmondta, hogy valahol felvetődik majd a nézőben, hogy egyfajta parafrázisát látja-e akár a mai rendszernek is.

Hogy itt van egy vérszívó kormány, amely nagyon okosan ráült az emberek nyakára, és tökéletes rendszert épített fel, jó katonákkal, teljes lefedettséggel. És az emberek, akik hisznek benne, és támogatják ezt a rendszert, még úgy is érzik, hogy nincs is jobb, hogy ez tökéletes. Ugyanezt csinálta a kommunizmus, ugyanezt csinálta a nácizmus. Mindegyiknek láttuk a szörnyű következményeit. Ennek a rendszernek is megvannak az áldozatai.

Nagy Zsolt arról is beszélt, miért mondott beszédet Karácsony Gergely október 23-i ünnepségén.

[…] köszönet azoknak az embereknek, akik rá szavaztak. Ez nem a szivárványkoalícióról szól, vagy hogy ők most jobbak lesznek, hanem arról, hogy Budapesten az emberek úgy döntöttek, hogy nem akarják a Borkai Zsolt-féle tenyészetet tovább nevelni. Megpróbálnak valami mást. És persze tiszteletadás azoknak az embereknek, nem a fegyvereseknek, hanem akik ártatlanul kimentek az utcára ‘56-ban, és egy táblát lobogtattak, hogy szabadságot akarunk. Nem hiszek a fegyverekben, nem hiszek abban, hogy erőszakkal lehet megállítani az erőszakot. Inkább Gandhiban hiszek. Howard Zinn-nek hiszek

– mondta.

A színész szerint probléma, hogy az emberek tájékozatlanok, és nem fordítanak rá elég energiát, hogy tájékozottabbak legyenek, amitől könnyen vezethetővé válnak.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu