Meghalt Alicia Alonso, minden idők egyik legnagyobb balettművésze

Alonso az egyetlen latin-amerikai táncosnőként vívta ki magának a prima balerina assoluta címet, amelyet csak az egészen kivételes táncművészek kapnak meg.

98 éves korában, csütörtökön, egy havannai kórházban meghalt Alicia Alonso kubai táncos és koreográfus, minden idők egyik legnagyobb balettművésze, közölte a Kubai Nemzeti Balett. Alonso az egyetlen latin-amerikai táncosnőként vívta ki magának a prima balerina assoluta címet, amelyet csak az egészen kivételes táncművészek kapnak meg. Legismertebb szerepeit a Giselle, A hattyúk tava, a Csipkerózsika, A rosszul őrzött lány és a Carmen című darabokban alakította több évtizedes pályafutása során.

Alicia Alonso 1920. december 21-én született Havannában, kilencéves kora óta táncolt. Mestere és első férje, a 2013-ban elhunyt Fernando Alonso koreográfus nevét viseli. Az 1940-es években vele ment át Kubából az Egyesült Államokba, ahol a New York City Ballet és más neves amerikai társulatok szólistájaként aratott sikert.

Hazájába visszatérve létrehozta a Kubai Nemzeti Balettet és az 1959-es forradalom után a szigetország kultúrájának éppúgy nagykövetévé vált, mint az UNESCO jószolgálati missziójának.

Munkásságának elismeréseként 2015 szeptembere óta az ő nevét viseli a havannai nagyszínház.

Alonso 1995-ben vonult vissza, de nem végleg, mert még utána is színpadra állt néhányszor. Minden idők egyik legnagyobb táncosaként tartják számon, neki köszönhető az is, hogy a kubai táncosok világszerte keresettek. Táncos karrierje 64 éven át tartott, ez idő alatt 132 produkcióban szerepelt. Koreográfusként is sikeres volt.

Nem tudom a koromat, csak azt érzem, hogy élek, élek és élek, és néha még táncolni is van kedvem

– mondta 95. születésnapján az EFE spanyol hírügynökségnek a művész, hozzátéve, hogy úgy érzi, a közönség – elsősorban a kubai közönség – szeretete mindig elkíséri, és ez boldoggá teszi az életét.

(MTI)

Kiemelt kép: EZEQUIEL BECERRA / AFP