Vagyonokért árverezhetik el Gauguin egy Tahitin festett művét

A kilenc darabból álló sorozat részét képező alkotást Gauguin végrendeleteként tartják számon. Röviddel utána öngyilkosságot kísérelt meg, de életét megmentették.

Paul Gauguin francia impresszionista festő egy Tahitin készült képét árverezik el Párizsban, leütési árát öt- és hétmillió euró (1,6 – 2,3 milliárd forint) körülire becsülik. A Te Bourao II (A hibiszkuszfa II) című festményre, mely 1995 óta ugyanannak a gyűjteménynek a része, december 3-án lehet licitálni a párizsi Artcurial aukciósház rendezvényén.

A kilenc darabból álló sorozat részét képező alkotást Gauguin 1887-ben festette, a Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová megyünk? című mesterműve előzményeként, a monumentális képet végrendeleteként tartják számon. Röviddel utána öngyilkosságot kísérelt meg, de életét megmentették. A sorozat többi darabját bostoni, washingtoni, birminghami, koppenhágai, párizsi és szentpétervári múzeumok őrzik.

A vászonra festett képen kék és zöld színek tobzódnak, csak a bal sarkában tűnik fel egy foltnyi vörös. Közepén egy fa szerteágazó ágakkal, a háttérben egy lovas, a képet átszeli egy vízfolyás, az előtérben egy kék tollú madár áll. Gauguin életében nem adták el a festményt, Ambroise Vollard műkereskedő leszármazottainál maradt 1995-ig, amikor a jelenlegi eladó vásárolta meg. Noha az Artcurial nem közölte a tulajdonos nevét, egyes források szerint Tahitiról származik. A festményt a kétezres évek elején a párizsi Grand Palais-ben, majd az Orsay múzeumban állították ki, 2007 és 2017 között pedig a New York-i Metropolitanban volt hosszú távú kölcsönben.

Kiemelt kép: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP