Nacsa Olivér: Az Orbán-kormány időben, s talán elsőként ismerte fel a valós veszélyeket

Neki és Bagi Ivánnak is markáns véleménye van a bevándorlásról és az EP-választásról.

Bagi Ivánnal és Nacsa Olivérrel készített interjút a Magyar Hírlap, melyben szó esett többek között az EP-választásról, a bevándorlásról és a páros közéleti kérdésekben vállalt véleményéről. Bagiék állítása szerint mindig is ügyeltek arra, hogy egyik oldalt se kíméljék, mindenkit egyformán kritizálnak.

Nem igazán tartom művészetnek, amikor valaki kifejezetten rosszindulatból gúnyolódik másokon. Mindennel lehet viccelni, de nem mindegy, hogyan tesszük. Szükség van egy alapvető értékrendre. A közszereplők többségének életében eljön az a pillanat, amikor az ember úgy érzi, hogy bizonyos közéleti kérdésekben muszáj őszintén megnyilvánulnia. Példának okáért amíg ez a pillanat nálunk nem jött el, kaptunk jó kritikákat is a Magyar Narancsban, illetve egyéb baloldali felületeken. Ez a helyzet azóta változott meg gyökeresen, mióta bizonyos kérdésekben időről időre elmondjuk a véleményünket, mivel úgy érezzük, ezt kell tennünk

– mondta Bagi.

Nacsa Olivér szerint szükség lenne egyfajta következetességre, ők a teljesítményük alapján várnak el kritikát, nem pedig egyéb politikai szempontok mentén.

Mindenkinek joga van véleményt formálni, akár ezen, akár azon az oldalon teszi. Mások esetében mi ezt tiszteletben tartjuk. Nem neheztelünk senkire, mert más a politikai beállítottsága, mint nekünk. Ugyanakkor joggal elvárhatnánk, hogy minket se állítsanak falhoz pusztán azért, mert bizonyos területeken kifejezetten jónak tartjuk azt az irányt, amerre az ország halad.

Az EP-választással kapcsolatban Nacsa elmondta, szerinte egész Európában pánikhelyzet uralkodik a liberális oldalon.

Körvonalazódik ugyanis az unióban egy markáns választói egység, amely nem kér a jelenlegi elit felelőtlen politikájából. Ez a konfliktus a migráció problémája körül csúcsosodik ki.

Bagi szerint ez annak is betudható, hogy az emberek egyre inkább nehezményezik, hogy „nincs valódi beleszólásuk az európai egyesült államok kialakítása felé haladó brüsszeli politikába, ezzel szemben a jobboldal üzenete teljesen világos, a normalitás talaján állva fogalmazza meg az erős nemzetek közösségének gondolatát”.

A bevándorlással kapcsolatban Nacsáék azon a véleményen vannak, hogy az EU nem lehet olvasztótégely, meg kell hagyni az egyes országok szabadságát és identitását.

A ma­­gyar kormány sem azt állítja, hogy senkit nem szabad befogadni. Viszont ellenőrizetlen tömegeket nem hagyhatunk beözönleni, hogy aztán ezek – a mi kultúránktól teljesen eltérő, erős identitású közösségek – a saját életvitelükre rendezkedjenek be a kontinensen, párhuzamos társadalmakat hozva létre[…]Az Orbán-kormány időben, s talán elsőként ismerte fel a valós veszélyeket, és következetesen tartja magát az európai identitás megőrzését célzó politikához.

– mondta Nacsa.

Kiemelt kép: Soós Lajos / MTI

Címkék: bagi iván