Mindenkit sokkolt, hogy Ned Starkot tényleg lefejezték

Sean Bean megdöbbentő halálára mindenki emlékszik, de mi történt még a Trónok harca első évadában? Miben utalt például előre a sorozat, és voltak-e a sok vérengzés közé ékelődő vicces pillanatok? Segítünk mindezt röviden felidézni az április 15-én induló finálé előtt. Trónok harca gyorstalpaló, első évad.

Mi is volt a nyitójelenet?

A Trónok harca tele van ikonikus, sokat emlegetett jelenetekkel. A nyitó képsorok nem feltétlenül tartoznak ezek közé, pedig újranézve a sorozatot a készítők nem véletlenül döntöttek ezen felütések mellett, ezért izgalmas visszatekinteni és elgondolkozni azon, hogy miért pont úgy kezdődött egy adott évad, ahogy.

Sir Waymar Royce, Will és az Éjjeli Őrség egy harmadik tagja előtt felgördül Fekete Vár kapuja. A csapat a Faltól északra igyekszik, ám csak egyikük éli túl a Másokkal való találkozást, és ő sem örülhet sokáig a megmenekülésnek: Will fejét dezertálás miatt még ebben az epizódban elválasztja testétől Eddard Stark kardja. A sors iróniájának – vagy inkább G.R.R. Martin szadista elméjének – köszönhetően a Jég nevű pallos sújt majd le Ned nyakára is, aztán pedig a fegyvert magát is kettéválasztják.

Amit csak később értettünk meg

Kevés sorozat generált több rajongói elméletet, mint a Trónok harca. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy a kötetek és így a sorozat is tele van árulkodó (fél)mondatokkal, jelenetekkel, szimbólumokkal, amik előre vetítik a későbbi eseményeket. Újranézve könnyebben ki tudtuk szúrni a rejtett utalásokat, ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat.

Fotó: HBO

Amire már nem is emlékeztünk

Biztosan van olyan hardcore rajongó, aki az első képkockától az utolsóig fel tudja idézni a sorozat minden mozzanatát, de mi az alábbiakban bevalljuk, mi volt az a néhány dolog, amire már nem is emlékeztünk a sorozatból, így az újranézésnél rá tudtunk csodálkozni.

Apró cukiságok

Az amúgy meglehetősen sötét és vérgőzös széria szerencsére időnként engedi nézőit levegőhöz jutni, vannak kifejezetten cuki, vagy lelkesítő pillanatok is.

Például, amikor Tyrion megpofozza Joffreyt. Háromszor!

Vagy a rémfarkaskölykök:

Egy isten van

Szinte minden epizódjában akadnak emlékezetes, jól idézhető mondatok, íme pár példa:

Váratlan halálok

G.R.R. Martin történetfolyamában senki nincs biztonságban, az író épp olyan elszántsággal küldi másvilágra karaktereit, mint ahogy a fejére ejtett Orson Lannister nyomkodta agyon a bogarakat. Ebben a pontban a legmegdöbbentőbb halálokat gyűjtöttük össze:

Fotó: HBO

Zárójelenet

A Trónok harca is elég ügyesen bánik az évad végi cliffhangerekkel, amivel tovább fokozza az egy éves várakozást a folytatásra. Az első évad zárása: Daenerys meztelenül térdel ott, ahol pár órája még Khal Drogo (meg az őt megmérgező boszorkány) testét elemésztő máglya lobogott. Nyakában Drogon, mellén és ölében pedig másik két sárkánygyermeke lóg. „Vér a véremből” – fogadja Jorah Mormont a lányt, és a megmaradt khalasarral együtt letérdel előtte.

A Trónok harca 1. évada bármikor visszanézhető az HBO GO-n.

Kiemelt kép: HBO

Címkék: trónok harca