Az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget

Áprilisban mutatják be Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét.

Áprilisban mutatják be Csuja László (Virágvölgy) Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét, mely egy kárpátaljai magyar fiú, Jani történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves fiú,  társaival ellentétben, nem menekül el a katonai behívó elől, hanem bevonul és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan a háború első vonalában találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig.

A film korántsem csak a háború, hanem inkább egy fiatal férfi belső küzdelmét mutatja meg, melyben az intim családi pillanatok és a mobiltelefonos selfie-kultúra hatására került testközelbe a háború. Csujának a Kilenc hónap háború az első dokumentumfilmje, melynek világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol az alkotás a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

„Sokféle szempontból igen érzékeny ez a téma. Egy olyan országban, ahol háború zajlik, a rosszindulatú pletykák és váratlan személyes feszültségek sokkal fokozottabban jelen vannak, mint egy békés helyen. A legfontosabb számunkra az volt, hogy a családot ne érje negatív élmény amiatt, hogy forgatunk velük. A másik fontos szempont az volt, hogy ne álljunk bele a fegyveres konfliktus politikai részébe, arra koncentráljunk, hogy ez egy személyes történet” – mondta a rendező.

A Kilenc hónap háború április 11-én debütál a mozikban.

Kiemelt kép: Elf Pictures