Trump megint nagyot nyert: ezúttal két Arany Málna-díjat

Az elnök mellett Will Ferrellék gyalázatos Sherlock Holmes-paródiája tarolt az év legrosszabb filmjeinek szentelt díjkiosztón.

Olyan sokat fogunk nyerni, hogy talán bele is fáradtok az állandó győzelembe, és könyörögtök majd nekem, hogy kérlek, kérlek, bírjuk ezt a sok győzelmet!

ígérte követőinek Donald Trump egy emlékezetes kampánygyűlésen 2016-ban. A szombati Arany Málna-díjkiosztón ismét bizonyította, hogy nem a levegőbe beszélt, hiszen mindkét jelölését díjra váltotta. Persze nem játékfilmes alakításokról van szó, hanem két Trump-ellenes dokumentumfilmről, amikben csak önmagát adta: Dinesh D’Souza Death of a Nation, valamint Michael Fahrenheit 11/9 című filmje is a 2016-os elnökválasztás eredményét és az amerikai társadalomban fortyogó indulatokat próbálja megfejteni. Trump amúgy 1989-ben már kapott egy Arany Málnát mellékszereplőként, akkor a Szellemképtelenség című krimivígjátékban tűnt fel.

Nagy sikert aratott Will Ferrell és John C. Reilly gyalázatos vígjátéka, a Holmes és Watson is, amelyet John Wilson, a díj alapítója a brit klasszikus krimi “fogalmatlan paródiájának” nevezett. A legrosszabb film és a legrosszabb remake kategóriában is kiérdemelte a hollywoodi citromdíjat, Reilly pedig a legrosszabb mellékszereplőnek, míg Etan Cohen a legrosszabb rendezőnek járó Arany Málnát kapta meg.

Az év ellentmondását Melissa McCarthy hozta, aki a Haláli bábjáték című vígjátékban mutatott teljesítményével kiérdemelte a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málnát, viszont a Megbocsátasz valaha?-ban nyújtott alakításával – amelyért a legjobb színésznőnek járó Oscarra jelölték – a megváltó Arany Málna-díjat kapta meg. Ezt annak adják, aki a ciki mélyrétegeiből tér vissza egy-egy jó alakítással.

Megúszta az újabb szégyent John Travolta maffiafilmje, a Gotti. A John Gotti New York-i maffiafőnökről szóló filmre tavaly nyáron mindössze 4,3 millió dollár (1,2 milliárd forint) értékben váltottak jegyet a nézők, és jelölést kapott a legrosszabb film, forgatókönyv, színész, sőt Travolta és felesége, Kelly Preston játéka miatt a legrosszabb páros Arany Málnájára is. Végül sikerült citromdíj nélkül megúsznia a szavazást.

Az Arany Málna-díjat 1980-ban alapították azzal a céllal, hogy az előző év legrosszabb filmjeit és alakításait “jutalmazzák”. A díj jelöltjeit és győzteseit online szavazással állapítják meg – írja az MTI.

Az Arany Málna-díjat odaítélő rajongói közönségnek mintegy ezer tagja van 24 országból. A tagok online regisztrálnak, és 40 dolláros (11 ezer forint) tagsági díjat fizetnek.

A győztesek aranyfestékkel lefújt málnaszemet ábrázoló szobrot kapnak trófeaként az évente megrendezett ceremónián, amelyet mindig az Oscar-gála előestéjére időzítenek.

Kiemelt kép: Getty Images