Pintér Béla: Azok közé az ellenzékiek közé tartozom, akik kritikusak az ellenzékkel is

Új darabja írásakor nagyon megzavarta a koncentrációját, hogy elvették tőlük a kulturális taót.

Nemrég mutatták be a Pintér Béla és Társulata huszadik születésnapjára létrehozott Jubileumi Beszélgetések című előadást a Fészek Klubban, melynek kapcsán a Népszava interjút készített Pintér Bélával. Pintér, aki a darab írója, rendezője és színésze is egyben, elmondta, hogy új darabjában az elmúlt húsz év sikereiről, kudarcairól, belső fájdalmairól, különböző erőviszonyok alakulásáról szeretett volna beszélni.

„Több mint harminc éve foglalkozom színházzal, most valóban felvállaltam egy karcosabb, a klasszikustól eltérő cselekményvezetésű előadást és nagyjából azt a hatást értük el, amit vártam.”

Pintér szerint, aki húsz év alatt huszonöt darabot írt, folyamatosan regenerálódni kellene, de mivel nagyon sokat játszanak, nem mindig sikerül kellőképpen.

Az ország egy disznótor, csak itt a disznó helyett egymást vágjuk le
Van valami katartikus abban a pillanatban, amikor véget ér az udvariaskodás, lefagy az arcokról a kényszeredett bájmosoly, és elszabadul a totális elmebaj.

„Nehezen tudom rávenni magam az írásra. Az Ascher Tamás Háromszéken esetében kerékpározás közben összeraktam egy vagy két tizenkét soros strófát, ezeket megjegyeztem és otthon csak le kellett írnom. A Jubileumi Beszélgetések esetében nagyon megzavarta a koncentrációmat, hogy elvették tőlünk a TAÓ-t[…]A jegyáremelés mellett kénytelenek voltunk csökkenteni a fizetéseket. Várjuk, hogy a kormány miként tartja be az ígéretét, vagyis hogyan kompenzálja az elvett TAÓ-t, a kieső összeget.”

Ahogy Pintér többi darabjában, úgy a Jubileumi beszélgetésekben is szerepelnek konkrét nevek, például Vidnyánszky Attiláé, Alföldi Róberté és Csáki Judité is.

„Vidnyánszky Attila esetében például arról beszélünk a darabban, hogy szerinte a TAO egy rákos daganat a magyar színházi élet testén, én pedig azt mondom erre, hogy a mi társulatunknak a Vidnyánszky Attila által kivívott TAO-megvonás ártott annyit, mint egy pusztító daganat. És az sem vigasztal, hogy a jövőben egy általa kijelölt kuratóriumhoz kell majd pályáznom, hogy megkaphassuk azt a pénzt, ami a jegybevételeink után járt nekünk. Megalázónak tartanám, ha ezért jóban kellene lenni vele, illetve én nem félek tőle annyira, hogy ezt ne merjem kimondani” – mondta, majd hozzátette, hogy Csáki Judit értékítéletét úgy általában pontatlannak tartja és elfogultnak, különösen Alföldi Róberttel szemben.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI