Máig nem tudni, miért kellett meghalnia Gianni Versacének

Húsz éve, hogy megölték ott, ahol egyébként Madonnát és Diána hercegnét is vendégül látta.
Kapcsolódó cikkek

Az American Crime Story című antológiasorozat első évadában az O.J. Simpson ügyet mutatták be, a másodikban pedig (a Katrina-hurrikán helyett végül) Gianni Versace meggyilkolását dolgozzák fel. Versace halálának idén volt a huszadik évfordulója, ezért össze is foglaltuk, mi történt 1997. július 15-én.

American Crime Story: fotókon a Versace-gyilkosságról szóló évad színészei
A képek közül az izgalmas szerepet bevállaló Ricky Martiné a leghatásosabb.

Aznap ugyanis Andrew Cunanan lelőtte Versacét floridai otthona előtt, és mivel nyolc nappal később ugyanazzal a pisztollyal öngyilkos lett, a mai napig nem tudni, miért kellett meghalnia a divattervezőnek. Versace az ötödik volt a sorban, gyilkosa előtte már négy férfit megölt, emiatt a Miami Beach-i meleg közösségekben pánik tört ki.

Versace az olasz Reggio Calabriában nőtt fel, ahol gyerekként végig figyelemmel kísérte édesanyja munkásságát, aki ruhákat készített. A Versace divatházat 1978-ban hozta létre úgy, hogy a katolikus elemeket keverte a feltűnőbb részletekkel, írja a TeenVogue. Halálakor egy 807 millió dolláros, akkori árfolyamon 154 milliárd forintos üzletet hagyott háta mögött, aminek vázát a szerte a világon már 130 üzlettel rendelkező lánc alkotta.

Egy Versace ruha akkor akár 30 ezer euróba, azaz 5,7 millió forintba is került, a divatház védjegyévé vált Medusa-logóval ellátott farmerért pedig már akkor is 50 dollárt, azaz közel tízezer forintot kértek. Ő volt az első olasz divattervező, aki elmondta, férfiként a férfiakat szereti.

Még egyszer elmondjuk, 1997-et írunk, azaz ez mind húsz éve történt. 

Cunanan indítékai máig ismeretlenek, azt viszont tudni lehet róla, hogy San Diegóban élt, és egy közkedvelt 27 éves férfi volt. A Vanity Fair akkori száma híresen magas IQ-járól is beszámolt, illetve arról, hogy irigyelte a gazdag meleg férfiakat, és minden vágya az volt, hogy egyszer bekerüljön a köreikbe. Az exkluzív bulikon kölcsönbe kapott dizájnerholmikat hordott, és a megszólaltatott ismerősöknek rémlett, hogy beszélt Versacéről is, de az nem biztos, hogy valóban ismerősök voltak-e. A jelentések szerint 1990-ben találkoztak a Colossusban, San Francisco egyik éjszakai klubjában, ahol a divattervező azért volt jelen, mert az operának tervezett éppen jelmezeket akkoriban.

Fotó: FBI/Getty Images

Cunanan megrögzött hazudozó volt: nemcsak az iskolájáról, a szülei hátteréről, de még a nevéről sem mondott igazat – sokszor Andrew DeSilvaként mutatkozott be. Amikor pénzre volt szüksége, gyógyszerekkel, kokainnal és marihuánával kereskedett különböző bárokban. Úgy vélik, San Diegót 1997. április 25-én hagyta el. Floridába utazott, ahol négy férfit ölt meg: két barátot és két idegent.

Első áldozatát, Jeffrey Trailt a legjobb barátjának tekintette.

San Diegóban egyébként azzal búcsúzott az ismerőseitől, hogy befejezetlen ügyei vannak Traillel, ezért látogatja meg. A férfit április 29-én találták meg egy szőnyegbe csavarva, a fejét kalapáccsal verték szét.

David Madson, Cunanan második áldozata élete szerelme volt – legalábbis barátai ezt állították a Vanity Fairben. Azt is hozzátették, hogy Madson nem tudott megbékélni Cunanan életmódjával – azzal, hogy gyakran eltűnt vagy csak egyszerűen elérhetetlen volt. A Chicago Tribune arról írt, hogy a rendőrség szerint ők ketten Trail holttestével együtt töltöttek két napot Madson lakásán. A férfi holttestét napokkal később találták meg egy minneapolisi parton, fejbe lőtték. Azt a mai napig nem tudni, hogy őt miért ölte meg Cunanan, illetve segédkezett-e Trail meggyilkolásában.

A harmadik áldozat 75 éves volt, Lee Miglinnek hívták, és ingatlanban utazó mogul volt. Cunanan egy fűrészlappal elvágta a torkát, illetve metszőollóval mellkason szúrta, a fejét pedig ragasztószalaggal tekerte körbe. Azt szintén nem tudni, hogy volt-e bármiféle kapcsolat a két férfi között – Miglin állítólag boldog házasságban élt. A férfi megölése után a gyilkos New Jersey-be utazott, ahol 1997. május 9-én megölte egy temető gondnokát. Ennek állítólag egyetlen oka volt:

hogy ellopja a piros platós autóját. A férfit később, május és július között Miamiban látták az autóval – ott, ahol megölte Versacét.

Napokkal a halála előtt az olasz divattervező, aki karrierje csúcsán volt, elképesztően pozitív reakciókat kapott a legutolsó kollekciójára, amit Párizsban mutattak be. Éppen a kaput akarta kinyitni reggel kilenc körül, amikor Cunanan kétszer fejbe lőtte hátulról, majd elsétált. Antonio D’Amico, Versace párja (akit a dokuban Ricky Martin játszik majd) a lövéseket hallva a kapuhoz rohant, és később azt mondta, felismerte Cunanant. A rendőrség a helyszínre sietett, megpróbálta újraéleszteni Versacét, de már túl késő volt. Ötven éves volt.

Fotó: In Pictures Ltd./Corbis/Getty Images

A hajtóvadászat – bár gyors – de idegőrlő volt, a gyanúsított személyleírása ugyanis a Miamiban élő férfiak nagy százalékára passzolt: 162 centiméter magas, kreol bőrű, barna hajú, vékony testalkatú. Több mint 1500 telefonhívás érkezett a helyi rendőrségre, akik közül mindenki azt állította, hogy látni vélte egy élelmiszerboltban vagy valamelyik melegbárban. A kutatás akkor ért véget, amikor a rendőrök megtalálták Cunanan holttestét egy lakóhajón – ugyanazzal a pisztollyal végzett magával, amivel Versacét is megölte.

A dollárban multimilliárdos üzletet azóta húga, Donatella viszi a vállán – az üzletasszonyt Penelopé Cruz játssza majd. Első kollekcióit hatalmas rajongás övezte: a bőr rövidnadrágokkal és a tűsarkakkal sikerült megtartania bátyja ügyfeleit úgy, hogy közben a saját maga által elképzelt irányba terelte a divatházat.

A második évadot várhatóan 2018 elején kezdik majd el vetíteni.

Kiemelt kép: Getty Images/George Rose