Dollármilliókat követelnek a hackerek az ellopott HBO-adatokért cserébe

Az HBO vezérigazgatójának három napja van fizetni. Ellenkező esetben az interneten landol minden bizalmas adat és Trónok harcás információ.
Kapcsolódó cikkek

Hétfőn még azt írtuk, hogy az 1,5 terabájtnyi adatot lelopott hackercsapat nem pénzt akar, de kiderült, hogy az információért cserébe mégis milliókra számítanak. A hackerek Hollywood Reporterhez juttatták el azokat az emaileket és személyes adatokat, amit az HBO-tól loptak, és azzal fenyegetnek, hogy ha nem kapnak pénzt, kiszivárogtatják a birtokukban lévő Trónok harca epizódokat, szkripteket és levelezéseket.

Az emailek között többek között a színészek privát elérhetőségei is szerepelhetnek. 

A Hollywood Reporter természetesen nem hozta nyilvánosságra a megkapott információkat, azt viszont közölték, hogy látták az eheti Trónok harca epizód szövegét és részletes összefoglalóját, valamit marketing anyagokat is. Az elmúlt évek legnagyobb hackerbotrányát szárnyalhatja túl az HBO, ha a hatóságoknak nem sikerül azonosítaniuk az elkövetőket. 2014-ben a Sonytól 3,4 gigabájtnyi adatot loptak el, ami szinte semminek tűnik az 1,5 terabájthoz képest. Az ügyben az FBI is nyomozást indított.

A magát Mr. Smithnek hívó hacker egyenesen az HBO vezérigazgatójának, Richard Pleplernek üzent, hogy 3 napon belül fizetnie kell, írja az AP. 6 havi fizetésüket követelik, a hackerek saját bevallásuk szerint ugyanis 12-15 millió dollárt (~3-4 milliárd forint) keresnek évente.

Mr. Smith pár napos határidőn belül legalább 6 millió dollárt (~másfél milliárd forint) akar kizsarolni az HBO-tól bitcoinban. 

Az HBO hétfőn kiadott közleményükben még azt írta, hogy nincs okuk feltételezni, hogy a teljes emailrendszerüket feltörték volna, de sorra érkeznek az újabb hírek az adatlopásról, hogy nagyobb információhalmaz lehet a hackerek birtokában, mint elsőre gondolták.

Mr. Smith azt is hangsúlyozta, hogy ebből élnek, az HBO a tizenhetedik áldozatuk, és eddig csak hárman nem fizették ki a váltságdíjat.

(Borítókép: HBO)