Budapest ostroma óta megsemmisültnek hitt iratok váltak elérhetővé egy online archívumban

A zsidónak minősített budapestiek csillagos házakba való költöztetésének előkészítéséhez szükséges iratokat egy lakás felújításakor, befalazva találták meg. Most viszont már ön is átlapozhatja őket.
Kapcsolódó cikkek

Másfél évvel ezelőtt forgószélként futott végig a magyar Interneten egy több ezer oldalas irategyüttes megtalálásának híre: egy Kossuth téri lakás felújításánál kibontott közfalból előkerült papírok a vészkorszak legkuszább hónapjaiból, 1944 nyaráról származnak, és több száz budapesti bérház lakólistáját tartalmazza.

Ez elsőre nem hangzik túl érdekesnek, de a Budapest helyettes polgármestere által 1944. május 30-án elrendelt összeírás adatszolgáltatási ívei valójában a zsidók számának és lakóhelyének felmérésére irányult, így néhány héten belül egyszerűen átköltöztethették őket a Dávid-csillaggal megjelölt kétezer bérházba.

A kutatók egészen 2015. szeptemberéig azt hitték, hogy a kitöltött ívek legkésőbb Budapest ostroma alatt megsemmisültek, így a XI., XII., XIII., illetve a XIV. kerületi épületek összeírásai valódi kincsnek számítanak. A lakás tulajdonosa az íveket szerencsére eljuttatta Budapest Főváros Levéltárához, ott rendszerezték azokat, sőt, az elmúlt hónapokban hétezer oldalnyi papírt digitalizáltak, melyeken a lakások lakbére, szobaszáma, utcai vagy udvari fekvése, a háztulajdonos és valamennyi bérlő neve, valamint az ő “zsidó” vagy “nem zsidó” mivoltuk szerepelt.

Az ívek a Hungaricana felületén, térképes nézetben, vagy pontos címre keresve érhetőek el.