Különleges bemutatókra készül a Katona József Színház

A teátrum rövidesen Henrik Ibsen, Günter Grass és Philip Löhle egy-egy darabját fogja színpadra állítani.
Kapcsolódó cikkek

December 21-én Henrik Ibsen Nóra – karácsony Helmeréknél című drámáját mutatják be a nagyszínpadon, Székely Kriszta rendezésében.

A Nóra befejezése 1879-ben botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új kérdések fogalmazódtak meg, amelyek új válaszokat kívánnak. Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás? Nők és férfiak, felnőttek és gyerekek, hatalom, pénz, színlelés – karácsony Helmeréknél.

Szereplők: Ónodi Eszter, Fekete Ernő, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás, Pelsőczy Réka. A gyerekek: Engárd Emil, Varga Szonja, Varga Koppány. Dramaturg: Szabó-Székely Ármin. Jelmez: Nagy Fruzsina. Díszlet: Balázs Juli. Zene: Matisz Flóra. – Videó a nyílt próbáról:

December 22-én Günter Grass Bádogdobjának premierjére kerül sor a Kamrában. Rendező: Hegymegi Máté.

Részletek »

A hároméves Oskar úgy dönt, hogy nem akar felnőni. Miközben belül fejlődik, érik tovább, a teste megmarad gyereknek. A dobolás számra a lázadás és az önkifejezés egyetlen formája. A szétvert bádogdobok halmai mögül azonban felsejlenek a náci gyűlések, az egyre feszülő ellentét a lengyelek és a németek között és mindaz, ami ezt követte. Meddig lehet észrevétlennek, gyereknek maradni? Eljön-e az a pillanat, amikor elkerülhetetlenül felelősséget kell vállalnunk a tetteinkért és fel kell nőnünk?

Szereplők: Elek Ferenc, Dér Zsolt, Rujder Vivien, Szirtes Ági, Pálmai Anna, Bezerédi Zoltán, Mészáros Béla, Kovács Lehel, Takátsy Péter, Tasnádi Bence. A regényt színpadra alkalmazta: Mikó Csaba. Díszlet: Fekete Anna. Jelmez: Kálmán Eszter. Zene: Kákonyi Árpád, Keresztes Gábor. Dramaturg: Gábor Sára, Bereczki Csilla. – Videó a nyílt próbáról:

Január 7-én Philip Löhle Nem vagyunk mi barbárok című groteszk társadalmi szatíráját mutatják be a Sufniban, melynek középpontjában a menekültkérdés áll. Az előadást Vajdai Vilmos rendezi.

Látszólag egy 21. századi… látszólag egy 21. századi… látszólag egy 21. századi… Nem félünk a… megeszi a lelket. Egy házaspár szomszédjába új lakók… átjönnek, a párok, barátkoznak, isznak, vitatkoznak, lapos tévé – ám egy viharos éjszakán kopogtat egy idegen. Egyik pár kidobja, másik beengedi. De lám csak, krimi ez?

Szereplők: Fullajtár Andrea, Dankó István, Rajkai Zoltán, Pálos Hanna. Dalszöveg: Máthé Zsolt. Fordította: Kerényi Gábor. Átdolgozta: Peer Krisztián. Dramaturg: Török Tamara.

Forrás és fotó: Katona József Színház