Felsírsz, ha meglátod ezeket a választási plakátokat

Oroszország voksol, a kampány rendkívül erős.

Az oroszok az urnákhoz járulnak: szeptember 18-án országgyűlési választásokat tartanak az országban. Putyinisztán megtelt plakátokkal, és míg nálunk a Kétfarkúak jóvoltából szándékosan vicces tartalmak kerültek az utcákra, addig az orosz kampány humorát leginkább az élet / a véletlen / a bizarr jelöltek és jelmondatok biztosítják.

Best (?) of válogatás

Szeretnénk érdemben hozzászólni az „Erős nő az erős Oroszországnak” feliratú plakáthoz, de nem megy.

Az abszurd kategória másik győztese Szergej Kirszanov, a baltás doki, aki szerint az önteltség, a közöny, a fejetlenség – betegségek, de szerencsére itt van ő, és orvosolja a problémát.

A kommunista Jevgenyij Borovik a következő őszinte – és azonnali voksolási ingert kiváltó – kampányszöveget választotta: „Ne higgyen a pletykáknak! A büntetésem (kábítószer-kereskedelem) már elévült!”

Szeretnénk hinni, hogy Andrej Zolotovszkij csak a Photoshop áldozata lett, és nem VALÓBAN az a jelmondata, hogy „Ideje meghúzni a derékszíjat”.

A Zsirinovszkij-féle „Liberálisok” tökéletes szlogenekkel operálnak. Az ifjú Putyinra emlékeztető Alekszandr Gliszkov például a „Ha kutyád van vagy macskád – válaszd az LDPR-t” mondattal támad.

De ezen a buszon még ennél is erősebb plakátot fotóztak: „Ha a buszon utazol – válaszd az LDPR-t!”.

Tegyünk említést azokról a plakátokról is, amelyekkel önmagukban nincs (komolyabb) baj, viszont kissé szerencsétlen környezetbe helyezték őket. A Főnök pártja, a Jegyinaja Rosszija, azaz az Egységes Oroszország Párt egy Putyin-idézetet használ, amely arról szól, hogy mindent meg kell tenni az idősekért, hogy egészségben, tisztességben mehessenek nyugdíjba. A dolog egyetlen hátulütője, hogy a plakátot egy temető mellett helyezték el.

Épp úgy, mint az itt látható molinót, amelynek szövege: „Ideje új módon élni”.

„Itt kell élnünk” – szól választóihoz Andrej Golusko a gyógyszertár vitrinjéből, közvetlenül a síkosítók mellől.

Dmitrij Fedorov pártja arra kéri a voksolókat, hogy „szavazz a mieinkre”, alatta pedig a „Nas dvor” („A mi udvarunk”) világító felirat állna – ha nem hiányozna az első betű. Így viszont „Nas vor” – azaz „A mi tolvajunk”.

Putyin pártjának alapja, hogy tisztában van az állam érdekeivel – ezt hirdeti a plakát, amellyel egyébként egy mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyet foglaltak el.