15 ok, amiért Beyoncé az Univerzum császárnője

A 16. ok pedig, hogy mindezt a 35. születésnapjáig sikerült összehoznia, ami pont ma van.

1. Hétévesen elindult egy iskolai tehetségkutatón John Lennon híres Imagine című dalával. Tizenöt-tizenhatéveseket is lenyomott. Igazán azonban akkor figyeltek fel a tehetségére, amikor egy évvel később a tánctanára elkezdett egy dalt, amit aztán a kis Beyoncé fejezett be, mégpedig úgy, hogy az összes magas hangot kiénekelte.

2. Az üzleti érzéke alighanem vele született: a családi legendárium szerint kislánykorában fejenként ötdolláros belépődíjért adott házi koncertet szülei barátainak.

3. Apropó üzleti érzék: egyszer az MTV csak komoly pénzért lett volna hajlandó odaadni egy felvételt, amely Beyoncé valamelyik videoklipje forgatásán készült. Queen B-t annyira felbosszantotta, hogy fizetnie kellene a saját felvételeiért, hogy felvett egy stábot, aki az óta minden létező mozgóképét készíti, és bárki szeretné használni azokat, az ő saját, egyébként szuper high-tech körülmények között tárolt archívumából kell kikölcsönöznie azokat jó pénzért.

4. Az ő nevéhez fűződik a showbusiness történetének legcukibb várandósság-bejelentése. A 2011-es MTV Video Music Awards gálán Beyoncé előadta a Love On Top című slágerét – a közönségben Adele is vele énekelt -, majd a legjobb dramaturgiai pillanatban – a videóban 4:22-nél – egy félreérthetetlen gesztussal felfedte a bébi érkezését. Ő lett Blue Ivy, aki azóta is olvasztgatja a bulvárolvasók szívét.

5. Képes volt arra, hogy túljusson a Destiny’s Child szétesésén. Egy 2006-os interjúban elmondta: komoly depresszióval küzdött, amikor a zenekarbeli társai kiléptek a Destiny’s Childból, és feljelentették Beyoncé apját, a banda menedzserét. „Nem ettem. Nem jöttem ki a szobámból. Nagyon rossz életszakasz volt, nagyon magányos, folyamatosan azt kérdezgettem magamtól, ki vagyok én és kik a barátaim”.

6. Csodával határos módon abba sem rokkant bele lelkileg, hogy milyen rémesen rossz film lett a DreamGirls.

7. Rajong a képzőművészetért. Szüleitől tanulta a dolgot, akik gyűjtötték a festményeket. Beyoncé tizenhét évesen kezdett maga is festeni, sokáig akkori kedvenc festője, Vincent Van Gogh stílusát koppintotta.

8. 2008-ban született meg alteregója, akivé a színpadon lényegül át: ő Sasha Fierce névre hallgat, és Beyoncé szerint, ha a színpadon kívül találkozna vele, egész biztosan nem jönnének ki jól, Sasha ugyanis túl agresszív, túl erős, túl pimasz és túl szexi. Ennek ellenére nem volt hosszú életű: két év után Beyoncé már úgy fogalmazott, nincs többé szüksége arra, hogy külön személyként említse Sasha Fierce-t, mert ő maga annyit erősödött, hogy már bármikor elő tudja hívni magából.

9. A kemény munka mellett, ha teheti, pont olyan lusta, mint az átlagember: gyerekkori barátja, Kerry Rowland szerint rémesen rendetlen, és a turnézásban is azt élvezi legjobban, hogy koncertnapokon szabadnapja van:

Délután háromig alhatok. Bekuckózhatok és meséket nézhetek egész nap.

10. A lustálkodást a koncerten és a koncert után is alaposan bepótolja: minden fellépést videóra vetet, és a koncert után visszanézi az előadást, saját magát, a táncosait ás az operatőrt is alaposan kritizálva, az érintetteket pedig másnap reggel jegyzet várja az észrevételekkel.

11. Nem beszél félre, amikor girlpowerről énekel. 2006-ban hozta létre azt a zenekart, amellyel koncertjein fellép: bandája tíztagú, és csak női muzsikusok alkotják.

12. Amellett, hogy ő a legtöbb Grammyre jelölt női előadó, Adele-lel ketten uralják az egy este alatt behúzott Grammy-díjak csúcsát is, mindketten hat-hat Grammyvel – de Beyoncé volt az első, akinek ez összejött.

13. Nem akar mindig tökéletes lenni, nem fél felvillantani kissé kínos régi fotókat

14. Vagy éppen kissé kínos új fotókat…

15. Pont ugyanúgy odavan a Trónok harcáért, mint mi. Olyannyira, hogy Jay Z megszerezte neki ajándékba a sorozatbeli sárkánytojásokat ajándékba. Mármint nem ám valami gagyi koppintást az ebayről, hanem tényleg azt, amit a forgatáson használtak. Akárhogy is, néha jól jön, ha az ember Jay Z.

Forrás: Buzzfeed, GQ, Harper’s Bazaar