Színikritikusok Díja: Törőcsik Mari és Stohl András is jelölést kapott

A Színházi Kritikusok Céhe közzétette az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő díjak jelöltlistáját.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 37. alkalommal osztja ki a Színikritikusok Díját, amelynek díjátadó gálaestjét szeptember 21-én este 8-kor fogják megrendezni a Budapest Bábszínházban. Az ingyen látogatható esemény rendezője Novák Eszter lesz.

A most közzétett jelöltlista a céhtagok voksai alapján állt össze. A tagok kilencven premier megtekintése után voksolhattak, tizenöt kategóriában. Idén ezt huszonegy színikritikus tette meg, kategóriánként három-három díjazandó produkciót, illetve alkotót megjelölve. A helyezésekért kapott pontok megszámlálásával kialakult a sorrend: a legjobbak listája. Köztük vannak a leendő győztesek, akiket a szeptemberi díjátadón fognak megnevezni.

Stohl András és Törőcsik Mari a művésznő születésnapi ünnepségén. Fotó: Weber Zsolt

A Katona József Színház három produkciójával van ott az élmezőnyben (A bajnok, Az Olaszliszkai, Sirály), összesen kilenc kategóriában. Az Örkény Színháznak idén a Mesél a bécsi erdő hozza a főbb kritikusi elismeréseket. A Nemzeti Színház, ahogy tavaly, úgy most is egy Zsótér-rendezéssel arathat babérokat; a Galilei életéből Trill Zsolt és Törőcsik Mari kapott jelölést. A Vígszínházat Stohl András képviseli az Istenítélet főszereplőjeként.

Két vidéki színház produkciója érintett több kategóriában is: a budaörsi Latinovits Színház Liliomfija és a kecskemétiek Macska a forró bádogtetőn-előadása. Határon túli színházaknak három produkciója szerepel a legjobbak sorában: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatától A nyugalom, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Vízkereszt, vagy amire vágytok-bemutatója és Úrhatnám polgárja.

Az idei lista érdekessége, hogy a legjobb zene kategóriában Kákonyi Árpád egyszerre áll a dobogó két alsó fokán, mivel a Mesél a bécsi erdő és a Kohlhaas zenéje is jelölést kapott.

A 2016-os Színikritikusok Díja várományosai:

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg

A legjobb előadás

A legjobb rendezés

A legjobb kommersz előadás

A legjobb független színházi előadás

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás

A legjobb női főszereplő

A legjobb férfi főszereplő

A legjobb női mellékszereplő

A legjobb férfi mellékszereplő

A legjobb díszlet

A legjobb jelmez

A legjobb színházi zene

A legígéretesebb pályakezdő

A Színházi Kritikusok Céhe különdíjára idén Hoffer Károly Az időnk rövid története című előadása, Kelemen Kristóf a Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című előadása, valamint a Tünet Együttes Sóvirág című előadása esélyes.

Forrás: Színházi Kritikusok Céhe