UNESCO: 29 helyszínnel bővülhet a világörökségi lista

Újabb 29 helyszínnek a világ kulturális örökségévé nyilvánításáról dönt az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága vasárnap kezdődő tanácskozásán Isztambulban.
Kapcsolódó cikkek

Az egész világot átölelő nemzetközi beadvány kéri Le Corbusier (1887-1965) svájci-francia építész műveinek felvételét a világörökségek közé. A nemzetközi beadványt már két alkalommal elutasította a bizottság, átdolgozott formájában ezúttal három kontinens hét országa kéri a 20. század kiemelkedő jelentőségű építésze alkotásainak felvételét.

Argentína, Belgium, Németország, Franciaország, India, Japán és Svájc tizenhét épületet jelölt a listára.

A további jelöltek között vannak többek között Szíria veszélyeztetett helyszínei, Gibraltár neandervölgyi barlangjai, a spanyolországi Dolmenes de Antequera megalitsírjai. Első alkalommal nevezett helyszínt Antigua és Barbuda szigetállam és a Mikronéziai Szövetségi Államok: előbbi az Antigua szigetén lévő Nelson’s Dockyard haditengerészeti hajógyárat, utóbbi a Nan Madol régészeti helyszínt, Kelet-Mikronézia központját.

Az isztambuli tanácskozáson szó esik a világörökségek veszélyeztetettségéről, Szíria hat világörökségi helyszínének védelméről is. Ide tartozik a polgárháborúban súlyosan megsérült Aleppo, vagy a részben lerombolt antik város, Palmüra.

Az UNESCO világörökségi listáján már 1033 helyszín van több mint 160 országból. Közülük Olaszország a csúcstartó, itt 51 helyszín szerepel a listán. Kínában 48, Spanyolországban 44, Franciaországban 41, Németországban pedig 40 helyszín a világörökség része.

A listára való felkerülés megkönnyítheti a pénzhez jutást a helyreállításhoz, a működtetéshez és az idegenforgalmi fejlesztéshez. (MTI)