Elkaszálták az Agent Cartert – és messze nincs egyedül

Újra eljött az év azon szakasza, amikor a TV csatornák - felkészülve az őszi-téli szezonra - eldöntik, mely sorozatból kérnek új évadot, és melyek mennek a levesbe. A következő napokban számíthatunk még jó néhány vonatkozó hírre sorozatfronton, az új pilotokat, megújított szériákat és egyéb örömhíreket mindig megelőzik a kevésbé vidám döntések. Idén is csúcsra járt a kasza, lássuk hálózatonként, kiket ért el.

ABC – Agent Carter, Castle és társaik

Mivel a Marvel szériája nem szaggatta be olyan mértékben a nézettségi és népszerűségi listákat, mint amennyire az ABC-nél szerették volna, így jó ideje sejthető volt, hogy nem ez lesz aleghosszabb életű szériájuk. Erre utalt az is, hogy a főszereplőt alakító Hayley Atwell nemrégiben főszerepet kapott a Conviction című új sorozatban. A mostani döntéssel tehát csak hivatalossá vált, amit eddig csak feltételeztünk: két évad jutott a hidegháborús hősködésből.

Ugyan nem ABC, de egyéb kapcsolódásai miatt mindenképp említeni kell: a Marvel egy másik projektje is befuccsolni látszik: A SHIELD ügynökei spinoffjaként készült Marvel’s Most Wanted című tévéfilm sem tudta meggyőzni a fejeseket, így a darabból végül nem lesz önálló széria. Képregényfronton a DC-nek van cserébe örülni valója a Supergirllel – de erről később.

Az ABC Carter ügynök mellett egy komoly zászlóshajót is dobni kényszerül: mivel két főszereplő színésznő, Stana Katic és Tamala Jones is úgy döntött, a kilencedik évadban már nem szeretne részt venni, így a csatorna inkább egy az egyben kukába dobja a Castlet-t. Az utolsó rész május 16-án kerül adásba. A nálunk kevésbé ismert Galavant című komédiasorozat is lapátra kerül, és így jártak a megújított Muppetek is: a tavaly indult The Muppets a kezdetekkor nagy dobásnak tűnt, azonban a kezdeti lendületet elsöpörték a negatív hangok, melyek azért bírálták a szériát, mert nem volt elég családbarát. Kaszát kapott ezen túl a negyedik évadot megélt Nashville című country-sorozat, a misztikus The Family, amelynek mostmár biztosan az idei marad az egyetlen évada, csakúgy, mint a Blood & Oil című szériának – mindhárom szimpla nézettségbeli elmaradások miatt.

FOX – nem jöttek be az újdonságok

A FOX erősen kezdte tavaly őszi szezonját, két új komédiasorozattal is jó visszajelzéseket húzott be: a  The Grinder című jogászos vígjátéksorozatot és a Grandfathered című ökörködést is szerette a nép – de sajnos nem eléggé. A hangos kezdeti siker ugyanis nem igazán mutatkozott meg a nézettségekben, márpedig ugye hirdetési árbevétel beszél, kutya ugat. Egy harmadik komédia-újonc, a Cooper Barrett’s Guide to Surviving Life is bukott, és az erősen Family Guy koppintásnak tűnő, ám szégyenletesen gagyi értékeléseket kapott Bordertown című animációs széria is ment a levesbe. Ezen kívül a Fox pihenőpályára tette az ezeréves American Idolt is, és a Knock Knock Live című celebreality sem marad képernyőn. Sok a pletyka Az Álmosvölgy legendája elkaszálásáról is, és a Minority Reportnak sincs komoly esélye a túlélésre, de egyelőre hivatalos álláspont nincs.

CBS – Nem sikerült újabb bőrt lehúzni a helyszínelők-témáról

Én speciel a kezdetektől nem tudom mire vélni a CSI-jelenséget, de tény, hogy az ötlet bejött: miután az Államok összes valamirevaló nagyvárosa külön Helyszínelők-szériát kapott, úgy tűnik, a negyedik spinoffal kimerült az ötletek tárháza, így a CSI: Cyber két évad után a süllyesztőbe került. Ezzel pedig a 2016-os őszi tévészezon lehet az első 1999 óta (!), amikor nem kerül képernyőre egyetlen sorozat sem a CSI-franchise-ból. Azért nem kell aggódni, maga a helyszínelős irányvonal megmarad az NCIS-franchise-nak köszönhetően, mely mind a három szériájával – az eredeti, a Los Angeles-i és a New Orleans-i verzióval – képernyőn marad.

Hogy ne csak bűnügyekről legyen szó: már korábban bejelentették a Mike és Molly kaszáját, és a szintén népszerű, rommá jelölt és díjazott A férjem védelmében is kifutott, így – ahogy azt anno a Super Bowl szünetében megtudtuk – a pár napja, május 8-án adásba került rész volt az utolsó. Így áll a helyzet a szintén szép sikert befutott A célszeméllyel is, és A létezés határa című sci-fi széria, valamint a Supergirl is lekerül a CBS műsorárról. Még mielőtt azonban a Supergirl-fanok a kardjukba dőlnének: a sorozat megmarad, csak költözik, mégpedig a CW csatornára, akik ezzel is erősítik az eddig is izmos szuperhős-vonalat.

CW – avagy a kevesebb több

Ugyan a CW-nek van számszakilag a legkevesebb sorozata, ám ezek, úgy tűnik, legalább tényleg jól mennek, ugyanis arányaiban az ő szériáik közül marad meg a legtöbb – plusz ugye behúzták a fent említett Supergirlt is, amely ezzel forgatási helyszínt is vált: Los Angeles helyett Vancouverben forog majd, ahol a többi DC szuperhősshow is, költséghatékonyság, örülünk. Jelen állás szerint a CW egyetlen szériát tervez elkaszálni, ez pedig a Containment című, eleve limitáltnak indult disztópiasorozat. Emellett a CW hálózata dobja az America’s Next Top Model realityt is, ám azt átveszi a VH1, így szintén költözésről, nem megszűnésről beszélünk.

NBC – semmi sem biztos

Az NBC már korábban bejelentett néhány szériazárást, így újakról egyelőre nem nyilatkoztak. Amit már tudunk: a Hősök: Újjászületésből ennyi volt, mese volt, búcsúzik az Aquarius, a Best Time Ever with Neil Patrick Harris, a The Player és a Truth Be Told is.

Forrás: Inquisitr / Empire