Meghalt Lendvay Éva

A romániai magyar költő, műfordító 82 éves volt.

Életének 82. évében elhunyt Lendvay (Szemlér) Éva romániai magyar költő és műfordító – közölte hétfőn a Román Rádió bukaresti magyar adása. Szemlér Ferenc költő lánya Bukarestben halt meg egy öregotthonban. 1934. április 24-én született Brassóban, a kolozsvári egyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakos diplomát. Újságíróként dolgozott az Utunk, a brassói Új Idő, a Művelődés majd a Brassói Lapok szerkesztőségében, éveken át a Román Rádió bukaresti magyar adásának is munkatársa volt.

Fontosabb verskötetei a Bájoló ének (1967), A második kérdés (1977), A földtől a homlokunkig (1981) és a Felszálló füst (1986). Verseit, fordításait, színházi és képzőművészeti kritikáit, könyvismertetéseit, riportjait, karcolatait az Igaz Szó, az Utunk, az Előre, az Új Élet, a Korunk, a Művelődés, a jászvásári Cronica, valamint magyarországi irodalmi folyóiratok közölték.

Lendvay Éva tagja volt a Román és a Magyar Írószövetségnek. 1991-ben megkapta a Magyar Írószövetség műfordítói szakosztályának Forintos-díját. Többek között Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Szabó Lőrinc, Garai Gábor, Nemes Nagy Ágnes, Juhász Ferenc verseit fordította románra, románból pedig Ana Blandiana, Anghel Dumbraveanu, Mircea Ciobanu verseit ültette át magyarra.