Aj Vejvej reakciója elképesztő a Lego visszavonulójára

Eddig nem volt hajlandó építőelemeket eladni politikai célokra, mostantól ez nem számít. A művész performansszal reagált.

A Lego kedden közleményben hozta nyilvánosságra, hogy ezentúl nem foglalkozik azzal, miért vásárol valaki a játékkockáiból. A cég nem említette meg konkrétan a kínai művész nevét az üzletpolitika megváltoztatásával kapcsolatban, csupán úgy fogalmazott: “a korábbi szabályok félreértésekhez vezethettek és következetlennek tűnhettek”. A közéleti projektekhez felhasznált legókockák vásárlóinak ezentúl csupán azt kell jelezniük, hogy nem a Lego támogatásával készült alkotásuk – írja a BBC News.

A Lego közleményére válaszul a művész fotót töltött fel szerdán az Instagramra, amelyen egy kisfiú legókockákat erősít a hajára, szemöldökére, bajszára és szakállára. A fotó alatt egy mosolygós emodzsi szerepel az aiww, vagyis a művész nevének rövidítése mellett.

Aj Vejvej a véleménynyilvánítás szabadságának témáját feldolgozó új művéhez használt volna legókockákat, de a megrendelését nem fogadták el. A Lego akkor vállalati politikájára hivatkozva közölte, hogy nem adnak legókockákat olyan projektekhez, amelyeknek “politikai célja” van. A kirobbant botrány nyomán legógyűjtő akció indult a művész új projektje számára a világ több múzeumában.

A Lego eljárását Aj Vejvej cenzúrának minősítette, és emberi jogi csoportok is tiltakozásukat fejezték ki a dán cégnek.

Aj Vejvej már korábban is használt legót műveihez: Nelson Mandela és további híres másként gondolkodók portréját készítette el a kockákból. Ősszel egy ausztrál galériában decemberben megnyíló kiállításához rendelt legókat. A kockagyűjtés eredményeként végül meg is tudta valósítani elképzelését. (MTI)