Mindenkit beszippant, mint egy feneketlen fekete lyuk

A kütyüknek, és a virtuális világnak hatalmas előnyei vannak, de hajlamosak vagyunk túlzásba vinni ezt is, mint mindent, ami jó.

Az ember képes bármit túlzásba vinni, amiről úgy érzi, jó neki. Lehet az evés, ivászat, szépség, szex, testmozgás, tévé, lustálkodás: mind képes ugyanúgy működni, mint a kábítószerek. Az első, apró adag olyan eufóriát okoz, amit a fogyasztó aztán, újra, és újra át akar élni. Aztán egyre több kell, hogy akár csak megközelítse az eredeti élményt. A legkeményebb fázisban a függő élete felett teljesen átveszi az irányítást a „szer”.

Fotó: Antonie Geigert: antoinegeiger.com/SUR-FAKE

Ahogy az alkoholista pohárral kel, és fekszik, a dohányos pedig cigarettával, a napjaink legelterjedtebb, népbetegségszerű függőségében szenvedők, állandóan az okostelefonjaik képernyőjét bámulják. Arra ébrednek reggel, de még ki sem nyomták az ébresztőt, már azt csekkolják történt-e valami érdekes a fácsén, meg az instán. Aztán 5-10 percenként egész nap ezt folytatják.

Fotó: Antonie Geigert: antoinegeiger.com/SUR-FAKE

Ők ihlették Antonie Geiger SUR-FAKE című sorozatát. A fotóművész, Párizs utcáit róva készít képeket a kütyüikre meredő emberekről, majd azokat úgy torzítja el, mintha a készülékek beszippantanák használóik arcát, és lelkét.

„A képernyő a tömegkultúra tárgyiasulása, ami elidegeníti az egyént a saját fizikai testétől, és a külvilágtól”

– fogalmazza meg művész a képek lényegét.

Fotó: Antonie Geigert: antoinegeiger.com/SUR-FAKE

Bár ezt a cikket, most ön is egy monitoron, jó eséllyel valamilyen mobil készüléken olvassa, azért ne keseredjen el. Csak ezen túl minden egyes alkalommal gondolja át, hogy tényleg feltétlenül fontos-e abban a pillanatban csekkolni a telefonját. Ha nem, nézzen szét helyette egy kicsit a külvilágban.

(via: Bored Panda)