Meghalt Mary Ellen Mark

Hetvenöt éves korában elhunyt Mary Ellen Mark amerikai fotóművész, akinek modelljei közt éppúgy akadtak szökött gyerekek és heroinfüggők, mint hírességek és a világ vezető személyiségei.

Egyik közeli barátja elmondása szerint Mark hétfőn, hosszan tartó betegség után hunyt el egy New York-i kórházban. A fotós munkái olyan prominens lapokban tűntek fel, mint a Life, a New York Times Magazine, a The New Yorker, a Rolling Stone és a Vanity Fair. Mark 18 könyvet is publikált.

Streetwise című albumában Tiny Blackwell, egy drogfüggő seattle-i prostituált életét mutatja be. Mark az 1980-as években találkozott először az akkor 13 éves lánnyal, akit aztán harminc éven át követett fényképezőgépével.

Az évtizedek során született felvételek a hamarosan megjelenő Tiny: Streetwise Revisited című könyvben kaptak helyet. Mark férje, Martin Bell 1984-ben Streetwise címmel készített dokumentumfilmet felesége fényképei alapján.

Pályafutása során a fotós elszökött gyerekeket, heroinfüggőket, hírességeket, a világvezetőit, Ku-Klux-Klan-tagokat kapott lencsevégre. Utolsó munkája a Katrina hurrikán pusztításának 10. évfordulójára New Orleansról készített fotósorozat volt a CNN számára.

A pennsylvaniai Elkins Parkban nevelkedett fotós a Pennsylvania Egyetemen szerzett mesterdiplomát. Az 1960-as években hívta fel magára a figyelmet londoni heroinfüggőkről készített fotóival.