Kína üzent: kicsi a bors, de erős!

Cserepek, lovak, agyagkatonák. Kínai, magyar – két jó barát. Szabadság, szerelem. Balog Zoltán looking at things.

Százötven kínai műtárgyat állít ki az Iparművészeti Múzeum az őskortól a 18. századig, köztük két agyagkatonát Csin Si Huang-ti császár sírjából. Az április 19-ig látogatható tárlat az azt megnyitó Balog Zoltán emberminiszter és Hszao Csien nagykövet szerint is szimbolikus és nagyszerűen illeszkedik a keleti nyitás politikájába.

Arról nem is beszélve, hogy „Keletről jöttünk, nyugat felé tartunk, de sosem felejtjük el, hogy keletről jöttünk” – idézte Márait Balog. „Eredeti kínai agyagkatonákkal utoljára 1987-ben találkozhatott a magyar közönség, ezért komoly eredmény, hogy ezek az egyedülálló műtárgyak ismét láthatók Budapesten.”

Úgy tűnik, Kína közelebb van, mint valaha, a miniszter és a nagykövet gyakorlatilag – származásilag és kulturálisan – rokon népként beszélt a két országról, a gazdasági kapcsolatokról nem is beszélve. „Kína itt van nálunk, és itt is lesz (…), miközben mi is jelen lehetünk Kínában.”

„Kína Magyarország EU-n kívüli legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly a 9 milliárd dollárt is elérte a kétoldalú kereskedelem, míg a kínai partnerek több mint 3 milliárd eurót fektettek be Magyarországon” – így a nagykövet. Magyarország Kína felől kis ország, de nagy nemzet – fogalmazott. „Kicsi a bors, de erős” – üzent magyarul a nála két fejjel magasabb Balog miniszternek a színpadról.

Ezen túl is kiderült pár érdekesség. Tudta-e ön például, hogy…

…van valami misztikusan közös abban, ha a kínai és a magyar talákozik?

…azt, hogy Munkácsy festészetében nyilvánvalóan tetten érhetők a keleties vonások?

…a kínaiak ismerik Kodályt, Lisztet, illetve kívülről tudják, hogy „szabadság, szerelem, e kettő kell nekem?”

…hogyan folytatódik az előző vers? A kínaiak ezt is tudják, fejből, szinte mind.

Az első termet, ahol az első kínai császárt őrző agyagkatonákat kiállították, tilos fotózni, így megmutatni sem tudjuk őket, legfeljebb leírni. Egy ülő és egy álló katonáról van szó, embermagasságúak, nagyon részletesen kidolgozottak és szinte teljesen épek. Már csak ezért is érdemes megnézni, de ha hozzágondoljuk, hogy ezekből majdnem tízezret készítettek, úgy lesz egészen lenyűgöző a látvány.