Exkluzív: sárlavina és rókázó kutya várja Hollywoodban az Oscart

Tudósítónk legfrissebb hírei a díjkiosztó gála helyszínéről.

Még meg sem kezdődött a 86. Oscar-díjátadó ceremónia, de máris rengeteg az izgalom a filmipar fővárosában, és nemcsak amiatt, hogy kik vihetik majd haza a szobrocskákat.

A főszerepet egyelőre az időjárás játssza: a trópusi vihar sárlavinákat, és áramkimaradásokat okozott a városban. Egy időre Nyugat-Hollywoodban is elbúcsúztak az áramtól, de az illetékesek állítják: vasárnapra ebből semmi nem fog látszódni a közvetítésekben.

Természetesen napok-hetek óta minden a gáláról szól: elképesztő mennyiségű információ árad minden csatornán, az utcán hónapok óta lehet látni a jelöltek plakátjait, a showműsorokban a legnagyobb sztárok váltják egymást. Az egyik rádióban a minap Kate Blanchett vendégeskedett, és megpróbálta megtanítani a műsorvezetőt, hogyan kell helyesen ejteni a nevét, mert évek óta mindenki rosszul mondja (nem sikerült neki).

Meryl Streep arról beszélt Ellen DeGeneres showjában (ő lesz egyébként a gála házasszonya), hogy meglepődött a jelölésén. 18 éve mindig meglepetésként éri a dolog, hogy ilyen sokszor jelölték Oscar-díjra, és rögtön küldött egy e-mailt Emma Thomsonnak, hogy mennyire sajnálja, hogy ő nem került be (pedig mindent megtett, hogy magára vonja a figyelmet a Golden Globe-on). De olyan erős volt a mezőny, hogy – sokak sajnálatára – még Tom Hanks se kapott jelölést.

A kritikusok szerint is az egyik legnagyszerűbb filmes év volt 2013, és ez a bevételeken is meglátszott. Persze a közönségsiker és a kritikusok véleménye nem mindig esik egybe. Idén az Amerikai botrány és a 12 év rabszolgaság kapta a legtöbb jelölést, két teljesen más fajsúlyú film versenyez ugyanabban a kategóriában.

A Time kritikusa szerint túl sok a deprimáló film a jelöltek között (nem volt még magyar filmszemlén, az biztos), ezért a kilenc legjobb film végignézése után sikítva rohant a moziba, hogy kikapcsolódhasson egy kicsit a LEGO-filmen. Talán éppen ez hozhat sikert az Amerikai botránynak: hogy könnyed.

A színésznők közül Amy Adamset mindenki az egekig magasztalja, sokan őt tartják a legesélyesebbnek sokan; a mellékszereplők között még mindig Jennifer Lawrence a közönség kedvence, már csak azért is, mert vicceseket nyilatkozik. Új üdvöske a 12 év rabszolgaságból Lupita Nyong’o, őt a divattervezőkis imádják, hiszen gyönyörű, és hihetetlenül jól állnak rajta a ruhák. Idénre egyébként színes ruhákat jósolnak, rendhagyó szabásvonalakkal.

Fotó: Pados Gabi/Hír24

A legjobb férfi színészek között nem csak tehetségben, hanem kilókban is mérhető a verseny, mert Christian Bale közel húsz kilót hízott az Amerikai botrány kedvéért, míg Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam) 21-et adott le a szerepért. Mindketten esélyesek a díjra.

A nyertesek nevét tényleg csak két ember tudja, ők titkos útvonalon viszik a helyszínre, spéci táskában. Kézzel számolják a szavazatokat, a részeredményeket kis cetlikre írják. Egyébként kiszámolták matematikailag (a százalékos előfordulás alapján) is, hogy mitől Oscar-esélyes egy film: kell bele gyilkosság, javít az esélyeken, ha a második világháborúban játszódik, legyen regényadaptáció, és van benne barátság, szerelem, halál és legalább egy pofon.

A gála előtti időszakban természetesen olyan részletekez is lehet olvasni, hogy ki mit eszik az Oscar napján (Jennifer Lawrence például semmit), Ellen DeGeneres kutyája pedig mindig kidobja a taccsot a kocsiban.

 

A Hir24.hu-nak Pados Gabi tudósít a helyszínről