Alföldi: Száműzött lettem

A Nemzeti Színház korábbi igazgatójának 2018-ig gyakorlatilag nincs Magyarországon munkája, külföldön kell dolgoznia – írja a Bors.
Kapcsolódó cikkek

„2018-ig többnyire csak külföldi munkám van. Az elmúlt két hónapban Németországban, előtte Szerbiában voltam. Száműzött lettem” – mondta egy zártkörű rendezvényen Alföldi Róbert.

Komoly változás állt be Alföldi Róbert életében. Míg külföldön ünnepelt rendező, és jobbnál jobb munkákat kap, addig itthon alig foglalkoztatják. Főként a németországi Eggenfeldben tartózkodik. A Nemzeti Színház volt igazgatóját Karl M. Sibelius hívta meg rendezni, mert nagyra tartja a munkásságát – derül ki a Bors cikkéből.

Az egykori színházigazgató jelenleg három előadásban szerepel: az Átriumban az Igenis, Miniszterelnök Úr! és a Vaknyugat című darabban, a Vígszínházban pedig a Mephisto című előadásban, amelynek rendezője is.

Egy metálzenekar hasonló cipőben

Hallott már az Ektomorf zenekarról? Ők is sokáig hasonló cipőben jártak, mint most Alföldi: külföldön elismert, körülrajongott metálzenekar voltak, itthon pedig nemhogy nem ismerték őket, rasszizmussal és megvetéssel kellett szembenézniük: „Ezerrel nyomtuk az itthoni bulikat, de egyre kevesebben jöttek el rájuk, meg ment a cigányozás, az öcsémet egyszer el is találták üveggel a színpadon, jöttek az üzenetek, hogy ‘csak gyertek koncertezni, majd meglátjátok, mi lesz!’, meg volt, aki visszahozta a lemezt, hogy ‘ez ilyen cigány szar’…” Fesztiváloznak persze itthon is, de azért ők is azon magyar értékek egyike, akiket itthon alig ismernek el valami korlátolt és buta indokkal.