Meghalt Tom Sherak

Az amerikai filmakadémia korábbi elnöke 12 évig küzdött prosztatarákkal.
Kapcsolódó cikkek

Tom Sherak kaliforniai Calabasasban lévő otthonában halt meg családja körében.

“Tom az életünk igazi hőse, csillaga van a járdán és szárnyai a repüléshez” – fogalmazott családja a közleményében arra utalva, hogy Sherak pár órával halála előtt kapott csillagot a hollywoodi Hírességek sétányán, de már túl beteg volt ahhoz, hogy a ceremónián részt vehessen.

A 68 esztendősen távozott filmes szakember 2009 és 2012 között, a maximális három terminuson keresztül vezette az amerikai Mozgókép-művészeti és -tudományi Akadémiát (AMPAS). Sherak azt megelőzően 17 évet töltött el a 20th Century Foxnál, ahonnan végül a a stúdió amerikai filmcsoportjának elnökeként távozott. Pályafutása során két további filmvállalatnál, a Revolution Studiosnál és a Paramount Picturesnél is vezető tisztséget töltött be.


Fotó: MTI/AP/Matt Sayles

Sherak olyan kasszasikerek megszületésén dolgozott, mint a Titanic, a Drágán add az életed, A függetlenség napja vagy a Star Wars: I. rész – Baljós árnyak.

Tavaly ősszel azzal bízták meg, hogy segítsen visszacsábítani Los Angelesbe a városon kívül kedvezőbb lehetőségeket kereső produkciókat. A “filmcári” kinevezéssel jelképes, egydolláros fizetés járt, de Sherak tréfásan azzal ütötte el a kérdést: új posztjával visszaadhat valamit a városnak, ahol filmes pályafutása nagy részét töltötte. Ő hozta tető alá a szerződést az amerikai filmakadémia 2017-ben megnyíló múzeumának megvalósításáról a Los Angeles megyei Képzőművészeti Múzeummal.

Sherak a változás híve volt: elnöksége alatt módosították a filmakadémia szabályzatát, ami lehetővé tette, hogy a legjobb film kategóriába öt helyett akár tíz alkotás is jelölhető legyen. Fontos szerepet játszott a filmakadémia tagságának fiatalításában és a testület színesebbé tételében. Nevéhez fűződik az elektronikus szavazás bevezetése a filmakadémia Oscar-díjaira, ami az Amerikán kívül élő tagok számára is megkönnyíti a voksolásban való részvételt.

“A több mint harminc év alatt, amióta ismertem Tomot, a filmipar, a filmakadémia, a családja és a barátai iránti szenvedélyes elkötelezettsége sohasem változott. Tényleg kimagasló egyéniség volt, nagyon fog hiányozni” – méltatta Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia jelenlegi elnöke.

survey hosting

Címkék: meghalt