Franciaország nem adja kölcsön a Mona Lisát

A világ leghíresebb festményét Firenze kérte volna kölcsön, ahol Leonardo műve száz éve már megfordult, igaz akkor is csak azért, mert ellopták.
Kapcsolódó cikkek

Slivano Vincento, az olasz örökségvédelmi bizottság tagja szerint a párizsi kulturális minisztérium levélben értesítette arról, Franciaország nem adja kölcsön a Louvre-ban látható remekművet.

Az olasz testület több mint egy éve szorgalmazta, hogy a Gioconda időlegesen visszatérhessen Olaszországba. A kezdeményezést 150 ezren támogatták aláírásukkal. A bizottság azzal indokolta kérését, hogy sok olasznak nem áll módjában eljutni Párizsba, hogy megcsodálja Francesco Bartolomeo del Giocondo neje, Lisa Gherardini portréját.

A párizsi kulturális tárca örökségvédelemért felelős főigazgatója sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem tud eleget tenni az olasz kérésnek. A döntést azzal indokolta, hogy a festmény szállítása “temérdek technikai gonddal” járna.

Vincent Berjot emlékeztetett arra, hogy a Mona Lisa “elválaszthatatlan a Louvre imázsától és nemzetközi hírnevétől”. A múzeum évente több mint nyolcmillió látogatót fogad, akik a szakember szerint nem értenék meg, hogy a festmény nincs a helyén.

Az 1503 és 1519 között készült Giocondát I. Ferenc francia uralkodó vásárolta meg a 16. század elején, a 77-szer 53 centiméteres, jegenyefára festett olajkép azóta a francia állam tulajdona.

A híres portré legutóbb száz éve járt Firenzében, miután 1911-ben ellopták a Louvre-ból. Az elkövető egy olasz férfi, Vincenzo Peruggia volt, aki híresztelések szerint megpróbálta eladni a művet. A tolvaj végül Firenzébe vitte a művet. Miután 1913-ban előkerült, egy időre kiállították az itáliai városban, majd visszakerült Párizsba.