Thaiföldi álomút 3500 forintért

Csak vegyük a kezünkbe Fejős Éva legújabb könyvét, és egyből körbeutazhatjuk a népszerű írónővel Délkelet-Ázsiát.
Kapcsolódó cikkek

Alig értünk a végére a Karibi nyár című 10. regényének, máris új kötettel rukkolt elő Fejős Éva. A Szeretlek, Bangkok címmel megjelent 11. könyve azonban korántsem illeszkedik bele a már megszokott „fejősévás” regények sorába. Sokkal inkább a Nők Lapjában megjelent mély dolgokkal, komoly társadalmi problémákkal foglalkozó, de szórakoztatóan megírt riportjai köszönnek vissza benne. Az írónő ugyanis gondolt egyet, és ezúttal nem a regényhőseit küldte utazgatni, hanem ő maga lépett a szereplőinek a nyomdokába. Útra kelt, hogy megvalósítsa gyermekkori álmát: melegben, pálmafás-tengerpartos környezetben eltölteni egy telet.

Fotó: Szabó Adél

Kutyahús és transzszexuálisok

Tavaly télen ugyanis „megszökött”, és a kedvenc városába, Bangkokba utazott, majd körbeutazta az egész térséget. A pálmafás környezetben, az életszerető, mindig mosolygós thaiok között pedig nemcsak a Karibi nyár című regényét írta meg, hanem a riportkötetének is nekiállt. Mint a Hír24-nek adott interjújában elmondta, a rendhagyó útinapló abból eredt, hogy bizonyos helyzetekkel, bizonyos emberekkel való találkozásai során előbújt belőle a riportokért rajongó újságíró (Igaz, akkor még nem is gondolta volna, hogy az irománya kiadásra is kerül). Például amikor ellátogatott egy nemátalakító műtétekre specializálódott orvos rendelőjébe vagy amikor Északon olyan családokkal találkozott, ahol természetes a kutyahúsfogyasztás, de az ugyancsak bekerült a regénybe, amikor templomtakarításos önkéntes munkában vett részt.

Elmondása szerint a riportkötet más munkát igényelt, mint a regényírás, ahol maga a sztori is menet közben formálódik a fejében; ez egy picit újságírósabb, picit szerkesztgetősebb feladat volt.

Télre itt a 12. regény!

A thaiföldi kinttartózkodás nemcsak új regényekre (már javában dolgozik a novemberben megjelenő, Térden állva jövök hozzád című legújabb regényén) inspirálta Fejős Évát, hanem a lelkivilágát is alaposan átformálta. A thaiok „Legyints rá!” mentalitása és önfeledt szabadsághangulata az írónőre is átragadt. „Kint megtanultam, hogy ne stresszeljek azon, amin már sosem tudok változtatni, sőt a jövőtől se féljek, inkább nézzem azt, és örüljek annak, ami most van. Valószínűleg ott jött a bátorság is, hogy a szabadúszást válasszam” – árulta el. Éva ugyanis 10 év után eljött a Nők Lapjától, és egy saját magazin elindítását tervezi, amely teljes mértékben az ő életérzését sugározná.

Címkék: könyvfejős éva