Bezár az Odeon mozi

Hónapok óta nem tudja fizetni a bérleti díjat a budapesti Odeon mozi, ezért a Budapest Film Zrt. felmondta a bérleti szerződését – tudta meg a Hír24.

Korábban az Odeon mellett a Kino és a Tabán is bajban volt, de úgy tudjuk, az utóbbi két kis artmozi rendezte a tartozásait.

A Hollán Ernő utcai Odeon azonban nem jutott ki a gödörből. A Magyar Nemzeti Filmalap május 9-i döntése alapján megítélt kétmilliós támogatás nem volt elég a legalább féléves bérletidíj-tartozás rendezésére. Idén az állami támogatás megszűnése után a fővárosi támogatás is megszűnt az artmozik számára. Vagyis ezeknek az egytermes, főleg művészfilmeket vetítő moziknak a saját lábukon kellene megállniuk. Ez pedig nem megy.


Fotó: MTI / Sándor Katalin

Mozi nem lesz

Körösvölgyi Zoltán, a Budapest Film Zrt. vezetője azt mondja, Budapesten nem ez az egyetlen artmozi, amely ilyen sorsra jut. Az egykori Bem moziból mára kocsma lett, az Európa moziban iskola működik, a Hunnia pedig üzemeltetőt keres, keres üzemeltetőt.

Az Odeonban azonban a város legnagyobb filmkölcsönzője is működik. Van ugyan még két téka a városban, de kétség kívül a legismertebb ez a bolt. Körösvölgyi Zoltán azt mondja, a téka filmjei az ő tulajdonukban vannak. Szerinte egy ekkora és ilyen minőségű kölcsönző mindenképpen hozzátartozik Budapest kulturális térképéhez. A mozi azonban semmiképpen nem tartható fenn. Az Odeon jelenleg nyári nyitvatartással működik. Hogy mikor kell lehúznia a rolót, azt még nem tudni.

Lesz viszont Átrium

A Budán majd egy évtizede üresen álló Átrium azonban ősszel kinyithat. Úgy tudjuk, hogy a műemléki védettség alatt álló épületbe a Merlint működtető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány költözne. A Merlin Színháznak az Átrium moziba való költözése az után merült fel, hogy kiderült, szerződésük lejárta után nem maradhatnak eddigi játszóhelyükön.

Címkék: odeon mozi