Stohl, Balog, rabomobil

Utazhatunk rabomobilban, röhöghetünk az adózáson, meghallgathatjuk Stohl Buci drogélményeit, és részt vehetünk az emberminiszter tárlatvezetésén. Szombaton Múzeumok Éjszakája.

Másfélezer forintért (fiatalként 600-ért) egész éjszaka járhatjuk szombat esete a múzeumokat, tárlatokat, a karszalag-bérlet megváltásával ráadásul szabadon utazhatunk mind a Múzeumbuszokon, mind a menetrendszerinti BKV-járatokon. Olyan helyek is részt vesznek a programban, mint például a Terror Háza, ahová máskor 2000 forint, vagy a VAM Design Center, ahol még ennél is drágább a belépő. Szombaton egy karszalagért egymás után végigjárhatunk csak Budapesten több mint 100 helyszínt. Nem csak múzeumok állandó és időszakos kiállításai, de évről évre egyre több, egyre izgalmasabb program várja az érdeklődőket. Az este rég nem csak a tárlatok kedvelőinek szól: lesz éjszakai kisvasutazás, cirkuszi bemutató, koncertek, táncház, na meg humorest a pénzügyőrökkel… A kínálatból szemezgettünk.

Röhögött már az adókon?

Nincs hiány öniróniából a pénzügyőröknél: éjszakába nyúló programsorozatuknak a Vidámságot CSEMPÉSZÜNK az éjszakába címet adták. És tényleg. A Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumban lesznek „tréfás jelenetek az adó- és vámhatóság életéből”, Poénparaván és Humor Hír-Adó is. De ha már kedvet kaptunk a hatóságokhoz, jó hír, hogy kitesznek magukért a rendőrök is. A Rendőrmúzeumban lehetőségünk lesz lézerpisztollyal lőni, tesztelhetünk alkoholszondát, vesznek tőlünk tenyérlenyomatot, de kipróbálhatjuk magunkat bűnügyi helyszínelőként is.

A VAM Design Centerben, amellett, hogy végigjárhatjuk a Bodies-kiállítást, ahol számos preparált hullát csodálhatunk meg, Stohl Andrással beszélgethetünk a drogok káros hatásairól. Ő már csak tudja…

Miniszteri tárlatvezetés

Csak nekünk, csak most, egyetlen alkalomra megnyílik a Beszélő paletták című kortárs roma művészek alkotásait bemutató kiállítás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán kiállított alkotások között maga a csúcsminiszter vezet minket végig.

Balog Zoltán mellett más hírességekkel is összefuthatunk az éjszaka – már csak ezért is megéri elnézni az MTVA–Látogatóközpontba. Itt ugyanis találkozhatunk ismert és népszerű képernyősökkel, ráadásul közvetlen közelről megtekinthetjük a stúdiót, ahol a Ma reggel és a Megoldások Magazinja készül. A kulisszák mögé nézhetünk a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontban és az Országos Meteorológiai Szolgálatnál is, ez utóbbiban akár kipróbálhatjuk magunkat Vissy Károlyként is.

Repülők, vasutak

Különleges látogatást tehetünk Ferihegyen is: az éjszaka folyamán több turnusban, idegenvezető kalauzolásában tekinthetünk be a nemzetközi repülőtér életébe. Nem csak a légiközlekedés rajongóinak kedveznek azonban a szervezők: szombaton egész éjszaka jár majd a Gyermekvasút. S ha már vasutazásra adjuk a fejünket, érdemes lesz az utat megszakítani: a Szépjuhászné megállóban klasszikus autósmoziba csöppenhetünk.

A kikapcsolódni vágyókat több helyütt várják táncházzal, de akár zumbázni is lesz lehetőség. Az este folyamán koncertet ad többek közt a 30Y, a Budapest Bár és Caramel, de a nyolcvanas évek kultikus bandája, a Balaton is. A gyermekesek nagy örömére pedig idén először kinyit – és változik maga is múzeummá – a Fővárosi Nagycirkusz.

Rabomobil, sörfőzés

A budapesti 102 helyszín mellett vidéken 176 helyszín csatlakozott a rendezvénysorozathoz. Ezek között is találunk bőven bizarrt és izgalmasat, fennköltet és szórakoztatót.

Salgótarjánban például rabszállítóval érkezhetnek az érdeklődők a Nógrád Megyei Levéltárba, ahol a börtönök és a bűn világába kaphatnak betekintést. Pécs tematikus estével és jó hangulattal készül: a központi téma a sör és a sörfőzés lesz. Különleges lesz az éjszaka a fertődi Esterházy-kastélyban és a Herendi Porcelánmúzeumban is. Fertődre költözik Raffaello Santi Esterházy Madonnája, Herenden pedig látható lesz többek közt a Formula-1-es trófea, valamint Vilmos herceg és Kate Middleton nászajándéka a magyar államtól

A különböző múzeumok programja eltérő időben kezdődhet és érhet véget, de 18-24 óra között minden helyszínen lesznek események. A rendezvénysorozat részletes programját itt találják.