Kultúrdózis: jön a Múzeumok éjszakája

Fiatal magyarok Magyarországról és benne önmagukról. Merre tart az ország, és merre tartsunk mi? Van-e esélyünk itthon boldogulni, vagy kezdhetjük pakolni a cekkerünket? Transzparens revüszínház a Múzeumok éjszakáján.
Kapcsolódó cikkek

A Múzeumok éjszakája 2012 gyaníthatóan ismét a nyár egyik leggazdagabb kultúrdózisát ígéri mind vidéken, mind Budapesten,.

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum ötödik alkalommal rendezi meg a Diák – Szín – Játék nevű programjukat. Szombat este a gyönyörű, szecessziós iskolaépületük terei alkalmi színpaddá változnak, ahol az Országos Diákszínjátszó Találkozó díjazottjai lépnek fel, köztük a Vörösmarty Mihály Gimnázium Transzparens társulata, a Jövőképtelen című darabbal.

A revüszínház fiatal színészei, az idősektől a rappelő terhes anyáig mindenkit megszemélyesítenek, rávilágítva a társadalom közéleti problémáira.

A rövid jelenetekből mindenki azonnal tudja: melyik közszereplőre, melyik botrányra kell gondolni. Amikor a diákszínjátszók egy újabb maszkot húznak és újabb nemet mondanak, sokszor és hangosan kiáltanak a hataloméhségre, a korrupcióra, rasszizmusra és az intoleranciára. Az egyórás előadást szombaton este negyed tíztől nézhetik meg az érdeklődök.

Íme, egy kis ízelítő az előadásból:

A fővárosban és országszerte hasonló színvonalas műsorral várják az érdeklődőket. A Színművészeti Múzeumban például Fischer Iván és együttese lép fel. Az idén először nyit ki és változik maga is múzeummá a Fővárosi Nagycirkusz is. Az előcsarnokban és a folyósokon a múlt emlékei között sétálhatnak a látogatók, a porondon fellépő művészek különleges produkcióval készülnek, lesz filmbemutató, rengeteg meglepetés és éjfélkor varieté.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumában például lesz tárlatvezetés és tűzoltási és mentőkutyás bemutató is. A Holokauszt Emlékközpontba a Falak, jelek, sorsok – Magyar zsidók deportálása Auschwitzba, című állandó kiállítás mellett a témához kapcsolódó filmeket vetítenek majd.

Vidéken is számos helyszínen várják az érdeklődőket. Gödöllőn például megnézhetik a kastélyt. Győrben a Cserépkályha-történeti állandó kiállítást is megnézhetik a látogatók a kályhamúzeumban. A részletes programokat és helyszíneket itt olvashatják.

Belépő
Budapesten a rendezvény egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőtteknek 1500 forintba, a gyermekeknek 600 forintba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.
A karszalag belépést biztosít a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is.

Emellett a karszalaggal rendelkező látogatók igénybe vehetik az öt különböző útvonalon közlekedő Múzeumbuszt 18.00-02.30-ig, valamint 2012. június 16. napján 18.00 órától június 17. napján 2.00 óráig ingyen közlekedhetnek a karszalaggal rendelkezők a Közlekedésszervező (közlekedési vállalat) összes nappali és éjszakai menetrend szerinti járatán ‑ Budapest közigazgatási határán belül ‑ ez alól kivételt képeznek a különleges díjszabású járatok (Sikló, Libegő, Kishajó).

A karszalagok megvásárolhatóak a programban részt vevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve együttműködő partnerünk, a BKV jegypénztáraiban.
Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatóak.

Címkék: