Madagaszkár 3. [filmpremier]

A „Riszálom úgy is, úgy is” hőseinek európai kalandja kaszinórobbantással, cirkuszreformmal, romantikával és egy kutyául szívós rendőrnővel. Az új rész meglepően ötletgazdag és szellemes.

Bár az egykori Central Park-i állatok, Alex, az oroszlán, Marty, a zebra, Gloria, a víziló és Melman, a zsiráf már Afrikában élnek szabad fajtársaik között, hiányzik hőn szeretett otthonuk, a pihe-puha ketrec New Yorkban. A pingvinek viszont Monte Carlóban fosztogatják a kaszinókat, a négy barát ezért felkerekedik, hogy Julien királlyal csatlakozzanak hozzájuk és csimpánzhajtású repülőjükkel hazatérjenek. Balszerencséjükre a helyi rendőrség vérszomjas tisztje, Dubois oroszlánfejet akar többi trófeája mellé, és a nyomukba ered. Menekülés közben az állatok egy cirkuszvonatra kéredzkednek fel, ahol azt hazudják, ők is artisták.

A sorozat igencsak ellaposodott előző része után kellemes meglepetés, hogy mennyi energiát fektettek az alkotók az új rajzfilmbe, amely ugyan még nem éri utol a Jégkorszak-filmeket, de messze maga mögött hagyja a Táncoló talpakat. Akinek herótja volt már a tuctuc-zenére táncoló makitól, örülhet, mert még ha ez a poén vissza is köszön, nagyságrendekkel szofisztikáltabb lett az animáció. A történet üdítően csavaros, feldobja a sok akció, és a látványvilágon is fejlesztettek. A már önálló televíziósorozattal rendelkező pingvinek mellett újabb jól sikerült karakterek léptek színre: Vitalij, a ruszki késes tigris, a babaruhás cirkuszi kutyusok, és Dubois, aki leginkább Szörnyella de Frász és egy véreb szerencsétlen frigyének gyümölcsére hajaz és szuperhősöket megszégyenítő módon töri át a falakat.

Ami a mesét illeti, nem egy üldözős mellékszállal körbetekert szimpla cirkuszos történetet kapunk, hanem annak továbbgondolását Cirque de Soleil-módra. Nem is lőnénk le a nagy poénokat, se a kis gegeket – kapnak egy pacsit az oroszok és a kanadaiak is– inkább a romantikára irányítanánk a reflektort: Julien király szívét megdobogtatja egy mackólány (szaga) és Alex is rátalál a neki való párduclányra. A „Váltsd valóra az álmod!” inspirációs üzenet átjön gyereknek-felnőttnek egyaránt, a frenetikus lezárásból következően pedig borítékolható a következő rész. Reméljük, legalább ilyen jó lesz!

Kinek ajánljuk?

Akik az egész pereputtyot szeretnék elvinni egy szórakoztató és látványos családi filmre, ami működik 3D-ben is. Cirkuszmániásoknak.

Kinek nem ajánljuk?

Akik kitartanak amellett, hogy az oroszlán és a zebra között nem lehet barátság, a zsiráf meg a víziló között pedig szerelem.

Madagascar 3: Europe’s Most Wanted – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 85 perc, 2012. Rendezte: Eric Darnell, Tom McGrath, Conrad Vernon. Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: június 14.