Csatahajó [filmpremier]

Gyerekkorunk torpedójátékának high-tech filmváltozata ellenséges földönkívüliekkel, Liam Neesonnal és Rihannával. A vicces patrióta lózungok sem hiányoznak.

Hollywood súlyos ötlethiányban szenved már jó ideje. Sorra készülnek a remake-ek, játékbábuk és képregényhősök elevenednek meg, kalandparkból készül franchise – nem meglepetés tehát, hogy a régen papíron ceruzával játszott hadászati társasjátékot is elérte végzete. A műanyag, majd a virtuális játékváltozat után sci-fi akciófilm lett belőle. A marketingakció természetesen megfelelő kerettörténetet kapott, olyan tanmesét, mely a renitens tinédzserektől a második világháborús veteránokig mindenkit ellát megfelelő hazafias lelki töltettel.

 

Az önpusztításra hajlamos és összeférhetetlen Alex Hopper bátyja nyomására csatlakozik az amerikai flottához. Éppen egy nagyszabású, nemzetközi hadgyakorlatba kezdenek a Hawaii-szigeteknél, amikor a világűrből azonosítatlan objektumok érkeznek és csapódnak be az óceánba. Hopperék rombolója két másik hajóval az űrlények által kibocsátott energiabúra alá szorul. A hajókat egymás után kilövik az antropomorf, hüllőszerű idegenek fejlett fegyvereikkel, akik úgy tűnik, gyarmatosítani jöttek. A kikötőben ácsorgó, veterán csatahajó és túlkoros legénysége az egyetlen esély, hogy ne úgy végezzék a Föld lakói, mint az indiánok Kolumbusz idején.

Taylor Kitschnek rövid időn belül másodszor jut a világmegmentő szerepe a John Carter után. A Friday Night Lights – Tiszta szívvel foci amerikai futball-sorozat hosszú hajú játékosa a grunge-generáció gyermeke. A periférián él, nem találja a helyét, erőszakos, de aztán megszelídül. Sőt! Belőle lesz csak az igazi háborús hős. Vagy másképp: belőle is csak az lesz. Liam Neeson Shane admirálisként és a vágyott nő apjaként lép színre, ám szerepe jelképes, húzónévként vették csak be a buliba.

Peter Berg (Hancock, A királyság) filmje már a kezdet kezdetén vaskos jelmondatokat sulykol, és egészen elképesztően idealizálja a veterán katonákat. Ám ha a megszokott „erősek vagyunk, megvédjük a világot, és aki velünk van” felsőbbrendűség deklarációt és a számos következetlenséget – óriás hullámok közepette alig ringatózó gumicsónak az óceánon s hasonlók – egy félmosollyal elengedjük, egész jól szórakozhatunk. Hiszen a film egyszerre a főhős fejlődésregénye, feszült és látványos akciófilm, és a barbadosi énekesnő világsztár Rihanna tisztességes debütálása a szélesvásznon.

VIDEO

Kinek ajánljuk?

Akik szerettek torpedózni gyerekként. Akik szerint nem vagyunk egyedül az Univerzumban.

Kinek nem ajánljuk?

Akik nem szeretik az önigazolást kereső háborús mozikat.

Battleship – színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 121 perc, 2012. Rendezte: Peter Berg. Szereplők: Liam Neeson (Shane), Rihanna (Raikes), Tadanobu Asano (Nagata), Jesse Plemons (Ordy), Brooklyn Decker (Samantha), Alexander Skarsgard (Stone Hopper), Taylor Kitsch (Alex Hopper), John Bell (Angus). Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: április 19.

 

Címkék: csatahajópremier