A bosszú jogán [filmpremier]

Az egyszeri tanár egy önbíráskodó csoport hálójába kerül. Nicolas Cage a veterán Roger Donaldson hibátlan akcióthrillerében végre ismét rendesen teljesít!

Will Gerard középiskolai angoltanár New Orleans-ban, ahol az erőszak rendesen burjánzik az utcákon. Egy éjjel brutálisan bántalmazzák és megerőszakolják próbáról hazatérő, zenész feleségét, Laurát. Míg Will a kórházban várja állapota javulását, egy öltönyös férfi felajánlja segítségét: csak egy szavába kerül, és elkapják a bűnözőt, cserébe pedig majd egyszer kérnek valamit. A kétségbeesett férfi belemegy az alkuba, és ahogy az lenni szokott, nem is sejti, hogy az életét tette fel.

 

Nicolas Cage legendás arról, hogy a néhány jó között milyen sok pocsék filmeket vállal el. Gondoljunk csak az elmúlt évekből a Boszorkányvadászat, A varázslótanonc vagy A szellemlovas 1-2. opuszokra. Pedig itt a bizonyíték, hogy elég egy jó rendező és egy tisztességgel megírt forgatókönyv, hogy kiválóan teljesítsen színészként. Az általa életre keltett Will Gerard átalakulása tisztes tanár úrból menekülő vademberré igencsak meggyőző.

Ráadásul Roger Donaldson (A Bounty, 13 nap – az idegháború, Banki meló) filmje nem újít semmiben, hajszálpontosan követi az akciófilm műfaji kereteit. Tökéletesen olajozottan zakatol a masina, nagykönyvbe illően fokozódó feszültséggel, figurái se nem túlrajzoltak, és nem is elnagyoltak. A felvetett dilemma pedig elgondolkodtató: mit tennénk mi, ha a szeretteinkkel, családtagunkkal történne valami? Akit egyszer magával ránt az önbíráskodás örvénye, többé nem tud kiszállni.

A film előzetesét ide kattintva nézheti meg.

Kinek ajánljuk?

Akik már-már lemondtak Nicolas Cage-ről.

Kinek nem ajánljuk?

Akik nem vágynak plusz feszültségre.

Seeking Justice – színes, feliratos, amerikai akcióthriller, 105 perc, 2011. Rendezte: Roger Donaldson. Szereplők: Nicolas Cage (Will Gerard), January Jones (Laura Gerard), Jennifer Carpenter, Guy Pearce (Simon), IronE Singleton (Scar), Harold Perrineau (Jimmy), Xander Berkeley (Durgan hadnagy). Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai premier: április 5.